Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiven får ha provisoriska lokaler

I december ska den nya intensivvårdsavdelningen stå klar. Under tiden byggjobbarna arbetar, sker intensivvården i ett för ändamålet iordningställt provisorium.

Annons
Klart i december. Sedan några månader pågår för fullt arbetet med att bygga om intensivvårdens lokaler vid lasarettet. I vinter ska de stå klara för inflyttning.

Den provisoriska avdelningen fick först byggas, innan byggarbetarna kunde ta sig an den gamla intensivvårdsavdelningen.

För även om det råder byggarbetsplats på lasarettet måste verksamheten fungera prickfritt, och det gör den nu tack vare ”Prov-Iva”.

– Det fungerar bra även om det är lite trångt. Men värst var i början att lära sig hitta i det nya, säger Tina Berglund och Annelie Fredriksson.

De ser fram emot att snart få flytta in i moderna lokaler.

– Det har varit jättetrångt tidigare på Iva. Och tänk vad skönt att bli av med alla sladdar som legat på golvet, säger Tina.

Förstående patienter

Annelie har sin ordinarie arbetsplats på uppvaket. Det är alldeles intill bygget, men det fungerar det också.

– Vi delar ut hörselkåpor med radio till patienter som störs av byggandet. Och alla är förstående, även om det kan vara lite jobbigt att gå i det varje dag. Men det blir ju bättre, konstaterar hon.

En arbetsgrupp med representanter från avdelningen har varit med och planerat för den nya intensiven.

Den stora bristen i de gamla lokalerna var just att det var så trångt.

– Det var svårjobbat runt patienterna, berättar avdelningschef Göran Thörn som konstaterar att såväl arbetsmiljön som patientsäkerheten blir betydligt bättre i det nya.

Då kommer all teknik hänga i taket i takpendlar, som lösgör golvutrymme.

Olika lösningar

Innan byggandet satte i gång har olika lösningar vänts och vridits på för att bli så optimala som möjligt. Bland annat kommer det i det nya finnas sköljrum i direkt anslutning till varje patientsal.

Dessutom byggs ett isoleringsrum med sluss in och ut enligt konstens alla regler. För att det ska bli trevligare för patienterna görs dessutom några av fönstren större så att det blir lättare att se ut.

Totalkostnad för hela projektet är beräknad till cirka 17 miljoner kronor.

Nästa stora rust och ombyggnad vid Lindesbergs lasarett rör akutmottagningen, men till det har ännu inga pengar avsatts.

Prov-Iva. Det fungerar bra att jobba i de provisoriska lokalerna tycker Tina Berglund och Annelie Fredriksson, här i samspråk med lasarettets tekniske chef Bo Eriksson.
Specialarbeten. Elektrikern Conny Karlsson jobbar med att täta ledningarna in till den isolerade patientsalen.

Mer läsning

Annons