Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationella kvinnodagen i S-föreningen

Utbytet kvinnor emellan ger insikter och kunskaper. S-föreningen i Lindesberg uppmärksammade Internationella kvinnodagen.

Annons
Färgstarkt. I en dansuppvisning bjöd en grupp kvinnor på traditionell folkdans från Afghanistan.

Sabina Askari berättade om bakgrunden till den Internationella kvinnodagen 8 mars som S-föreningen tillsammans med LO och ABF firade på Björkhagaskolan. Historien berättar att allt började för över hundra år sedan, 1910, som ett socialistiskt initiativ om en särskild kvinnodag. Förenta nationerna, FN hade sin första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 och tog upp frågan. Ett par år senare beslutade FN:s generalförsamling om en Internationell kvinnodag.

– Från ett socialistiskt initiativ till en politiskt obunden dag som det är i dag, säger Sabina Askari.

Att kvinnor fortfarande diskrimineras i olika delar av världen är ett faktum och kampen om lika rättigheter för både män och kvinnor fortsätter konstaterar Sabina.

– Många invandrarkvinnor bor i det här området och samarbetet med dem är jätteviktigt. Vi jobbar tillsammans, lär känna varandras kulturer. Det är oerhört spännande och lärorikt, säger Irja Gustavsson i S-föreningen.

Dagen till ära bjöd några kvinnor på traditionell folkdans från Afghanistan. En eftermiddag där man umgicks, fikade och hade trevligt tillsammans.

Mer läsning

Annons