Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarna kan få hyra bilarna

Vill du sälja din bil och i stället hyra en kommunbil? Tanken är att det snart ska bli möjligt. Kommunen ska göra sig av med bilflottan och i stället låta ett externt företag sköta ruljangsen. När bilarna inte används av kommunen ska de gå att hyra av invånarna.

Annons
Biluthyrning. Om det finns en marknad och intresse från invånarna att hyra bilar i stället för att åka med egna får framtiden utvisa. I maj nästa år ska den möjligheten utvidgas. Lindesbergs kommun låter en utomstående aktör ta hand om kommunens bilar. Invånarna ska också få tillgång till bilarna.

Det här beslutade kommunstyrelsen i tisdags.

Visserligen har ärendet stötts och blötts i cirka fyra år, men beslutet blev ändå lite överraskande.

Den nuvarande majoriteten lyckades i en omröstning avgöra frågan mot i huvudsak Socialdemokraterna.

Kommunledningsstaben ska handla upp en bilpool med uthyrningsbara bilar i extern regi.

Dyrare än i dag

Lösningen blir dyrare än i dag. Koldioxidutsläppen i kommunen blir däremot totalt sett mindre, förutsatt att allmänheten nappar på möjligheten. Annars blir effekten bara ökade bilkostnader för kommunen på uppskattningsvis 500 000 till 850 000 kronor per år.

– Vi vill behålla bilpoolen i kommunal regi, men utveckla den så att kostnaderna och miljöpåverkan blir lägre, säger Anders Ceder (S).

En kommunalt driven bilpool får inte hyra ut till invånarna av konkurrensskäl.

Få biluthyrare i kommunen kan bero på att intresset från invånarna att hyra bil inte finns, enligt Ceder. Han tror att idén har bättre förutsättningar i en större stad än på landsbygden.

”Det får kosta”

– Vill man få i gång en miljöomställning måste möjligheten finnas. Då är det värt att det får kosta lite mer inledningsvis, säger Pär-Ove Lindqvist (M).

Han tror att det finns familjer som kan tänka sig att göra sig av med andrabilen och hyra i stället.

@NA Fråga:Vid en upphandling kan man misstänka att det inte blir något lokalt företag som får affären.

– Oavsett om det är en lokal eller internationell aktör så måste det vara någon här som sköter om bilpoolen, säger Lindqvist.

Michael Landberg

0581-844 21

[email protected]

Mer läsning

Annons