Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till förhandlingar med Linde Energi

Medlemmarna i den ekonomiska föreningen Närkes kils elektriska är positiva till att förhandla om en försäljning till Linde energi, säger Thomas Hammarlund, styrelseordförande i Närkes Kil elektriska.

Annons
Anders Anté, vd för Linde Energi och miljö- och fjärrvärmechef Håkan Ohlsson.

Det blev klart på tisdagkvällen. Han är förtegen om det exakta utfallet efter omröstningen men resultatet klarade kravet på två tredjedelars majoritet.

– Jag pratar med Linde energis vd, Anders Anté i morgon men vi börjar förhandla efter semestern. Något exakt datum på när ett bud kan ligga på bordet finns därför inte.

Thomas Hammarlund vill heller inte säga något om tvistefrågor bland andelsägarna. Förutom priset ska kostnaderna för investeringar diskuteras. Ett landsbygdsnät är dyrare än ett stadsnät och kraven från myndigheterna på elnäten höjs hela tiden. Det gör att det krävs stora investeringar i Närkes Kils elnät.

Nätavgifterna är också en stor fråga eftersom Linde Energi ligger 20 procent lägre. Enligt lag får olika nätavgifter tas ut som längst 5 år efter att ett elbolag bytt ägare. Sedan måste de vara lika för alla abonnenter.

I överenskommelsen ingår att personalstyrkan på fyra personer hos Närkes kils elektriska följer med till Linde Energi vid ett köp. Föreningen röstar igen när budet är färdigt. Närkes kils elektriska bildades 1935. Går köpet igenom försvinner den sista av de många lokala ekonomiska föreningar som från början elektrifierade Örebro län.

Mer läsning

Annons