Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan ville ut i verkligheten

Han hade tröttnat på den akademiska världen och ville ut i verkligheten. Därför var jobbet i Lindesberg helt perfekt.
– Jag har alltid känt mig lite som en kultur- och fritidschef, säger Johan Tranquist.

Annons
Borde vara stolta. Lindesbergs nya kultur- och fritidschef, Johan Tranquist tycker inte att lindesbergarna är tillräckligt stolta över sin bygd. – Det är en väldigt vacker kommun, tycker han.

I ett par veckor har han nu suttit på stolen som kultur- och fritidschef i Lindesbergs kommun. Det är mycket att sätta sig in i, och han ramlade direkt in i budgetprocessen för nästa år.

Många frågor i luften

– Men det är bara att kavla upp ärmarna och köra på, konstaterar Johan Tranquist.

Det finns många frågor som hänger lite i luften inom förvaltningen och som Johan Tranquist nu vill komma till skott med. Utvecklingen av Stripa, en plattform för arenan när det gäller uthyrning av lokalerna, en ny ridanläggning och ett stadsmuseum är några exempel.

Digitalisering av biografen i Lindesberg ser han också som en mycket viktig fråga.

– Det är en stor investeringskostnad, men den öppnar många möjligheter.

Johan Tranquist är imponerad över det rika föreningsliv som finns i Lindesberg, inte bara när det gäller idrott utan även hembygdsföreningar och byalag.

– Jag tror att det finns 170 föreningar i kommunen och det är en väldig mångfald. Det är krafter som vi måste ta tillvara.

Viktigt med dialog

Hur ska då kommunen göra för att uppmuntra föreningslivet?

– Det handlar mycket om enkelhet och rutiner i det dagliga arbetet, säger Johan Tranquist och lyfter fram att det ska vara lätt att boka lokaler och söka bidrag.

Han vill också samla föreningarna regelbundet för att få en dialog och för att ställa frågan vilket stöd de vill ha av kommunen – förutom pengar.

Kultur- och fritidschefen tycker också att det är viktigt att föreningarna i sin tur hjälper kommunen med marknadsföring. Han ser dem som goda ambassadörer och ett ansikte utåt.

Till att börja med kommer Johan Tranquist att pendla mellan hemmet i Örebro och jobbet i Lindesberg. Men hans förhoppning är att kunna flytta hit så snart som möjligt.

– Jag tycker inte om att pendla. Det är varken bra för miljön eller för ekonomin. Dessutom tar det mycket tid.

Vill ha cykelavstånd

Drömmen är att hitta ett bra boende en bit utanför stan, med cykelavstånd till jobbet. Och cykelavstånd för Johan är mellan en och två mil.

Han ser också andra fördelar med att bo i kommunen.

– Om man betalar skatt här så känner man sig mer delaktig. Dessutom är det lättare att träffa föreningar och delta i kulturlivet.

Mer läsning

Annons