Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefina slutspurtarinför årets Vinterspår

Det var kreativa dagar i det gamla stationshuset i Fellingsbro i helgen. Josefina Berg med syskon och kompisar samlades för att jobba med sina bidrag till årets upplaga av konstrundan Vinterspår.

Annons
Verkstad. Josefina Berg i den verkstad där svetsen och plåtsaxen är viktiga redskap för hennes konst. Men hon är inte främmande för att jobba med glas och plast också. Ofta i kombination med metallen.

– Jag fick frågan redan i fjol om jag ville vara med, men tackade nej. Först efteråt insåg jag att det inte handlade om en skidtävling, utan om konst, berättar hon med ett skratt över en kopp kaffe i den gamla stinsbostaden.

Nu ska det i alla fall bli av. Kaféet i bottenvåningen ska röjas ur på diverse bråte och flyttsaker. Där ska sedan Josefina och de övriga under helgen 5–6 februari visa upp vad kan åstadkomma när kreativiteten sätter in.

Passade perfekt

Josefina och Johan Malmberg köpte huset 2009. Det passade perfekt. Bostad på övervåningen med verkstad och blivande utställningslokal därunder.

Ända sedan barndomen i Norrland har Josefina drömt om att göra saker, bygga och skapa. Redan då samlade hon plåtbitar och annat, grejer som kunde bli något.

Svetskurs

När hon i vuxen ålder fick gå en svetskurs i arbetsförmedlingens regi lossnade det. I dag arbetar hon med plåt och metaller både för brödfödan och för konsten.

– Drömmen att kombinera de båda här i stationshuset, säger hon.

På jobbet handlar det om att göra saker på beställning efter ritning. Hemma i verkstaden vid järnvägen i Fellingsbro är det till viss del detsamma, men ändå inte. Här är det hennes idéer som avgör hur det ska bli.

Plåtskulpturer

– Jag håller på med en serie plåtskulpturer av en flicka. Det är en serie om att växa upp. En personlig resa från liten till stor, berättar hon.

Även om Vinterspår blir den första större konsthändelse hon deltar i har hon varit med förr.

Tillsammans med systern

Tillsammans med systern Sofia gjorde hon häromåret en skulpturgrupp till en utställning på Skansen i Stockholm.

Systern kommer för övrigt att vara med på Vinterspår, då med målningar.

– Brorsan Johannes ska visa foton och Magnus Pettersson, en kompis, ska visa skrotskulpturer. Men vi blir fler, kanske ett dussintal totalt.

Redan på försmaksutställningen den 22 januari på Lindesbergs bibliotek kan publiken se vad som nu växer fram i det kreativa huset i Fellingsbro.

– Fast det blir foton av det vi gör. Grejorna visar vi sedan här i det gamla kaféet.

På skoj. En bil och en motorcykel gjorda av delar från diverse bilar. Mest för skojs skull, hävdar upphovsmannen Magnus Pettersson.
Tillsammans. Skulpturgruppen av en beskyddande kvinna har Josefina Berg gjort tillsammans med sin syster Sofia.

Mer läsning

Annons