Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julhandeln räddad

Kommunledning, köpmän och entreprenörer löste i går den akuta oron för julhandeln på Kristinavägen. Byggarbetena ska göra ett uppehåll från den 26 november, då vägen åter blir farbar, och återupptas till våren.

Annons

Direkt när etapp fyra av Kristinavägens ombyggnad drog i gång i förra veckan märkte näringsidkarna att det påverkade kundtillströmningen och oron var stor inför julhandeln. Därför ville handeln ha ett träff med inblandade parter.

– För oss är decemberhandeln ungefär 25 procent av årsomsättningen, påpekade bland annat bokhandlare Olle Nelzén som var en av de som slöt upp på mötet som hade lockat drygt 20 personer.

– Egentligen skulle den här etappen redan ha varit klar. Av olika anledningar och olyckliga omständigheter blev det inte så. Att det nu blev bråttom beror på att Trafikverket har satt press på oss. Gör vi inte klart kan vi bli återbetalningsskyldiga, förklarade Magnus Nordqvist från kommunledningsstaben.

Därför går det inte heller att ta bort farthindren: Trafikverket säger nej men är villig att kompromissa angående utformningen på dem och p-fickorna. Men justeringarna måste vara klara i maj nästa år.

Köpmännen riktade också kritik mot bristande dialog inför ombyggnaden av vägen.

– Vi i dåvarande Köpmannaföreningen skickade en skrivelse och begärde ett möte redan i våras, varför har vi inte fått svar på den? Det kanske hade löst en del problem, sade Anette Jacobsson, Antoinette.

För kommunchefen var skrivelsen en nyhet.

– Det blev tyvärr ett vakuum i den här frågan, men nu är vi här och det är klart att det är jätteviktigt med dialog, sa Lennart Jansson.

Dessutom enades mötesdeltagarna om att det bör skyltas upp bättre.

– Just nu tror folk att hela stan är död, det är bedrövligt, sa Peter Jennebo, HL-data.

Köpmännen skickade också med kommunchefen åsikten att det behövs fler parkeringsplatser i centrum nu när ytterligare sju försvinner.

Mer läsning

Annons