Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kackerlackorna bodde på förskola

Flera kackerlackor har under hösten hittats på förskolan Haga i Lindesberg. Under jullovet sanerades lokalerna. – Nu är det kackerlacksfritt, säger Maria Fossen Lundborg, fastighetschef på LIBO.

Annons

Vid upprepade tillfällen ska en lokalvårdare under hösten ha hittat kackerlackor på förskolan Haga som ligger i bostadsområdet Hagaberg.

Efter kontakt med Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, Anticimex och fastighetsägaren LIBO placerades fällor ut i de berörda lokalerna.

– Sedan första rapporten kom i höstas så har vi haft fällor utsatta, efter lucia var det flera kackerlackor som hade fastnat i dem och därför beslutade vi om sanering under julen när lokalerna stod tomma, säger Maria Fossen Lundborg.

Hon berättar

att man efter saneringen hade en storstädning av förskolan den femte januari och den sjunde januari öppnades verksamheten igen.

– Efter det har vi inte haft några kackerlackor i fällorna.

Fällorna kommer att finnas kvar och regelbundet kontrolleras för att försäkra att kackerlackorna inte kommer tillbaka.

– Vi har placerat ut fällor på andra ställen i fastigheten också men det är bara i förskolans lokaler som kackerlackorna har påträffats, säger Maria Fossen Lundborg.

Från förskolans

sida har man valt att inte informera föräldrarna om ohyran på inrådan från Anticimex som menade att det inte fanns någon anledning till det.

– Nej, vi har inte informerat föräldrarna innan jullovet, eftersom det var så nära förestående att vi kunde åtgärda det under ledigheten, säger Anette-Hellman Persson, förskolechef och tillägger:

– När man hör ordet kackerlacka så blir man ju helt vettskrämd men enligt Anticimex så är det inte värre än silverfiskar.

Barnen ska

inte ha märkt av kackerlackorna.

– De har varit pyttesmå och väldigt få i antal, säger Anette Hellman-Persson som understryker att man hela tiden haft en handlingsplan och att det inte längre finns några kackerlackor i lokalerna.

– Vi har läget helt under kontroll och det finns inga kackerlackor här idag, det kontrolleras hela tiden nu.

Enligt Andreas

Getzman, platschef på Anticimex så blir det allt vanligare med larm om kackerlackor.

– Precis som vägglöss så ökar kackerlackorna. De sprids på samma sätt genom resor eller genom varor som färdats.

Han berättar att om man bara vet var kackerlackorna befinner sig i en lokal så är de inte svåra att bekämpa.

– Det är ingen dramatik, de är obehagliga djur men är man bara noggrann med saneringen så råder man bot på det. Blir man av med dem så är man av med dem.

Mer läsning

Annons