Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffekalas när lasarettet firade dubbelt

Det är 50 år sedan Lindesbergs lasarett invigdes och det är tio år sedan det första kaffekalaset för anställda, pensionerade och patienter anordnades i lasarettsträdgården. Och landstingsrådet Marie-Louise Forsberg Fransson har anknytning till båda jubileerna.

Annons
Under uppbyggnad. Bygget pågick över vintern och här en vy över byggarbetsplatsen så som den såg ut.

– Jag är född på lasarettet och det hade ju inte varit möjligt om det inte hade byggts. Och dessutom var jag med och invigde det första kaffekalaset, berättade hon för dem som samlats runt kaffeborden.

Hon talade sig varm för lasarettet och tyckte att det är en vacker byggnad som förädlats genom åren. Och nog har det hänt en hel del sedan invigningen.

Kostades 14 miljoner

När det invigdes 1961 hade hela bygget kostat 14 miljoner kronor. Det kan jämföras med de15 miljoner som den nya datortomografen kostat i inköp och ombyggnad av lokaler.

Med åren har det blivit flera tillbyggnader, bland annat 1979 då öppenvårdsdelen kom till. Den senaste var upprustningen av IVA-avdelningen som stod klar i april i år.

Det finns planer på ytterligare förbättringar, avslöjar sjukhusdirektör Marianne Skinnars-Bruno:

– Vi håller på att planera för att renovera akutmottagningen. Det blir ett stort jobb som förhoppningsvis ska vara klart under 2012.

Höja säkerheten

Ett av syftena med ombyggnaden är att höja säkerheten för såväl patienter som personal, förklarar lasarettets tekniske chef Bo Eriksson.

Under dagen var det också invigning av en ny datortomograf, den tredje i sitt slag på lasarettet.

– Vi har ett modernt och välutrustat sjukhus och står väl rustade för framtiden, säger Marianne Skinnars-Bruno som gärna tar tillfället i akt och ordnar kalas när det finns något att fira på lasarettet.

Sjukhuset har stått på sin kulle i 50 år. Kommer det att finnas kvar om ytterligare 50 år?

– Absolut. Vi fick kämpa för att det skulle finnas kvar när allt gick mot centralisering och den linjen har vi hållit fast vid. Sjukhusvården i länet har tre ben, tre lasarett som samarbetar och så ska vi fortsätta, säger landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Under eftermiddagen var det öppet hus på flera olika verksamheter på lasarettet.

Gratulant. Landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson kom med pepparkakor och present till firandet i Lindesberg.
Utställning. Bo Eriksson hade gjort en utställning över lasarettets utveckling från nybygge till i dag. Där ingick en Bergslagsposten från dagen efter invigningen.

Mer läsning

Annons