Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassa kom till korta även i Lindesberg

Lindebergs kommunfullmäktige tog beslut om något som en kommun inte får ägna sig åt. Det anser Förvaltningsräten i Karlstad om Tillväxtkassan i Bergslagen och upphäver beslutet från februari i fjol.

Annons

Rätten tar stöd i praxis och förarbetena till kommunallagen. Utlåning av medel till enskilda näringsidkare är inte en kommunal angelägenhet. Att uppdra till ett kommunalt bolag att bedriva utlåningsverksamhet faller inte inom ramen för kommunal kompetens. Det är rättens bedömning.

Det var Folkpartiets Göran Gustavsson som överklagade beslutet. Han gav fem anledningar till att ifrågasätta lagligheten. Förvaltningsrätten i Karlstad nöjer sig med att ta ställning till en. Motsvarande process har även skett vid Förvaltningsrätten i Göteborg för Nora kommuns deltagande i Tillväxtkassan i Bergslagen. Där var det Vänsterpartiets David Stansvik som överklagade.

I oktober 2014 meddelade rätten i Göteborg om att upphäva Noras fullmäktigebeslut.

Ljusnarsbergs kommun, Storfors, Bergslagens Sparbank samt statliga Inlandsinnovation skulle gemensamt driva riskkapitalbolaget Tillväxtkassan. Bolaget skulle ge mindre företag mikrolån för att underlätta generationsväxlingar och utveckling av företagen.

Mer läsning

Annons