Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter drunknar i kommunens pool

För tredje gången på kort tid har en katt drunknat i kommunens utomhuspool i Rockhammar. Katten Smidit drunknade där för några dagar sedan. Men att katter dör i poolen är inget som kommunen behöver ta ansvar för, enligt reglerna.

Annons
- Jag tycker att kommunen åtminstone borde ge djur som fallit i bassängen en möjlighet att själva ta sig upp ur vattnet, till exempel med en ramp, säger Ebbe Könberg.

Det är en knapp vecka sedan katten Smidit avled. Ebbe Könberg bor precis intill badanläggningen.

– Smidit är en utekatt som brukar titta förbi hemma hos mig och då ger jag henne lite mat. Men när hon var borta en dag, och inte visade sig nästa dag heller, anade jag att något var fel, säger Ebbe.

Vid två tillfällen tidigare på bara några månaders tid har Ebbe hittat katter som drunknat i Rockhammar-poolen. Något fick honom nu att kolla till poolen igen och där låg Smidit och flöt. Död.

– Hon har tvingats simma tills hon dog då det inte fanns några möjligheter för henne att ta sig upp ur bassängen, säger Ebbe.

Vid samtliga tre tillfällen där katter drunknat i poolen har Ebbe kontaktat kommunen. Som inte gjort något.

– Det är allmänt svårt att hålla djur borta från området. Vi har stängsel runt poolerna så att barn inte ska ta sig in på området. Mer än så behöver vi inte göra, säger Jonas Andersson, fritidskonsulent på kommunen.

Anledningen till att poolerna står vattenfyllda under vintertid beror på att de inte ska förstöras. Vattnet fungerar som ett mottryck mot tjälen som annars kan förstöra poolen. Även kommunens utomhuspooler i Fellingsbro står vattenfyllda vintertid.

Rockhammars IF sköter badanläggningen. Dock ingår inte daglig tillsyn av poolen vintertid enligt avtalet. Och det är poolens ägare, alltså kommunen, som ytterst ansvarar för säkerheten vid bassängen.

Det finns två lagstiftningar där säkerhet kring bassäng ingår, ordningslagen och Boverkets byggregler.

– Byggreglerna säger att området runt bassängen till exempel kan ha ett staket som är minst 90 centimeter högt och att barn inte ska kunna krypa under eller klättra över staket. Och att exempelvis ha en skyddstäckning eller ett skyddsnät som håller att gå på som ska ligga över bassängen, säger Ewa Krynicka Storskog, arkitekt på Boverket.

Men enligt Boverkets regler räcker det att antingen inhängna poolområdet med ett staket eller att ha skyddstäckning över poolen. Staketet runt Rockhammars-badet ska alltså vara tillräckligt.

– Jag kan inte uttala mig specifikt om just badet i Rockhammar, men om staketet uppfyller de krav byggreglerna ställer så ska skyddsåtgärderna kring badet vara tillräckliga.

Att katter ändå tar sig in på området och drunknar täcks inte av skyddslagstiftningen, enligt Ewa Krynicka Storskog.

– Nej, reglerna handlar främst om skydd mot barnolycksfall, inte djur, säger hon.

Tredje katten som drunknat. I kommunens utomhuspool på bara några månaders tid. För några dagar sedan drunknade katten Smidit i poolen. Men kommunen har ingen skyldighet att säkra bassängen så att inte djur drunknar i vattnet.

Mer läsning

Annons