Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kicki skolkade sig genom sin skolgång

I går kom ett förslag från utbildningsminister Jan Björklunds (FP) att skolk ska införas i skolbetyget. Vi pratade med läsaren Kicki Alros om hur skolkandet under hennes skoltid påverkat henne.

Annons
Kicki Alros skolkade under sin skoltid. Nu är hon själv lärare.

Istället för att vara i skolan hängde hon med kompisar och spelade kort, eller så kunde hon hälsa på mormor. Det kändes inte värt att gå till skolan.

Trots att Kicki Alros ibland skolkade mer från skolan än hon var där ringde aldrig någon lärare till hennes föräldrar. Nu har hon tagit omvägen via Komvux och är själv lärare, fast besluten att inte göra samma misstag.

– Eleverna måste få känna att de lär sig något värdefult. Det är lärarens uppgift att förklara varför man ska göra saker men det måste också finnas en bra skolledning som backar upp läraren.

Det är upplevelserna från skolan som har sporrat Kicki att läsa upp sina betyg på Komvux och sen bli lärare. Nu vill hon engagera eleverna och uppmuntrar dem att ifrågasätta. Hon vill att eleverna inte ska bli avsnästa av lärare som tycker att de är de som bestämmer och inte får ifrågasättas.

– Om man inte får några svar kan man gå ihop en större grupp elever och skriva ner vad man undrar, säger hon.

Att hon själv skolkade tror hon är en fördel eftersom hon kan relatera till skolkandet på ett annat sätt.

– Många andra lärare var väldigt duktiga och gillade skolan så jag tror att jag kan möta de skolkande eleverna på ett lite annat sätt.

För Kicki började skolkandet redan i åttonde klass. Det var enkelt att bara strunta att gå till skolan.

– Läraren hade inget att komma med, det känndes som om han inte visste vad han skulle göra och han ringde aldrig mina föräldrar.

I nionde klass märkte hon att hon inte klarade skolan när hon inte var där. Då berättade Kicki för sina föräldrar. De blev arga, men också förvånade att ingen lärare hade sagt något.

När Kicki började gymnasiet visste hon hur lätt det var att skolka så hon bad sin lärare att ringa till hennes mamma om hon skolkade.

– Men ingen ringde en enda gång och jag orkade inte ta tag i det själv, minsta motgång kunde göra att jag gick hem.

Men att skriva upp skolktimmar i betyget är hon tveksam till. Och vill hellre att man tar tag i problemen med varför man skolkar istället för att skrämmas.

– Jag tror på att ge en andra chans, har man en massa frånvaro timmar och ett dåligt betyg kan det ju bli så att man varken kan få ett jobb eller läsa vidare.

Giltig frånvaro

Mer läsning

Annons