Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarade inte att backa bussen

Chauffören körde fel och kunde inte backa bussen.Till slut fick en passagerare vända fordonet rätt.
– Vi ser allvarligt på det här, säger Nobinas trafikchef Tex Kihlström.

Annons

Händelsen inträffade i torsdags kväll på bussen mellan Örebro och Lindesberg. När bussen kom till Norakorset körde chauffören fel. I stället för att fortsätta norrut på riksväg 50 svängde hon in på vägen mot Nora.

Passagerarna protesterade direkt och chauffören stannade efter en kort sträcka. Då blev det mer problem – hon kunde inte vända sitt fordon.

– Chauffören tog kontakt med driftledningen och beslutet blev då att backa bussen, säger Tex Kihlström, trafikchef på bussbolaget Nobina som trafikerar sträckan på uppdrag av Länstrafiken.

Men i stället för att själv backa bussen tog hon hjälp av en passagerare – som också var busschaufför men på ett annat bolag.

– Han backade med hjälp av henne. I stället borde det ha varit tvärtom. Hon trodde att det var okej att göra så, men det är det absolut inte. Jag vet inte varför det har blivit ett missförstånd och vi ser allvarligt på det här. Vi ska se över våra rutiner och har gått ut med information om händelsen.

Chauffören har jobbat hos Nobina i mindre än ett år.

Är det inte ett minimikrav att en chaufför ska kunna backa?

– Jag känner inte till de exakta omständigheterna. Vi kommer att ha ett samtal med henne och därför vill jag inte kommentera det nu, förklarar Kihlström.

Bussen hamnade till slut med nosen åt rätt håll, men strulet medförde att den blev försenad till Lindesberg. Och då hade den anslutande bussen till Kopparberg redan gått. Passagerarna som skulle norrut fick antingen bli hämtade eller ta taxi.

Passagerarna som skulle vidare fick ordna allt på egen hand. Någon information fick de inte på bussen.

Länstrafiken kommer dock att kompensera passagerarna för de extrakostnader som uppstod.

– Resegarantin träder in för de här kundernas del, säger områdeschefen Thony Lundberg.

Även han upprörs över händelsen.

– Så här får vi inte ha det. Men Nobina har tagit den här saken på stort allvar och vi får avvakta deras utredning, säger Lundberg.

Mer läsning

Annons