Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockarsgården vill bli stadsbondgård åt barn

När Tallbackens förskola uppgav att de inte hade råd med utflykten till Klockarsgården bestämde sig personalen på bondgården för att göra en ideell insats och samtidigt återuppta kampen för att få bli stadsbondgård.

Annons
Meja Persson är inte rädd för att mata alpackorna som Klockarsgården har med sig på besöket hos Tallbackens förskola i Lindesberg.

Sammanlagt kostar ett besök på Klockarsgården runt 2 500 kronor för Tallbackens förskola.

– Det blev för dyrt för dem så vi tar med oss djuren och kommer till dem istället, på det sättet kanske kommunen vaknar till, säger Johanna Klockars och berättar att Klockarsgården redan för flera år sedan ansökte om att få bli stadsbondgård.

– Det finns flera gårdar runt om i Sverige, speciellt i Stockholm, som har ett avtal med kommunen så att förskolebarnen får komma till gården regelbundet och se hur djur fungerar och utvecklas, säger Klockars.

Då, när hon försökte

upprätta ett sådant avtal med Lindesbergs kommun, möttes hon av kalla handen.

– De var inte intresserade, men det var länge sedan och nu är det andra politiker som styr, säger Johanna Klockars som har bestämt sig för att väcka liv i idén.

– Vi börjar såhär, genom att besöka Tallbackens förskola. Om vi får med oss förskolorna på tåget kanske det går lättare, säger Johanna som i ett andra steg ännu en gång tänker föreslå kommunen att göra Klockarsgården till en stadsbondgård dit förskolorna kan komma på regelbundna besök.

Och visst blev både

barn och förskolepedagoger på Tallbackens förskola tjusade av Klockarsgårdens invånare.

– Det här är jätteroligt, framför allt de små barnen uppskattar besöket, säger Therese Ledin, förskolepedagog på avdelningen Bråkmakargatan som var sist ut att få umgås med djuren.

Lamm, kaniner, ponnyn Gnista som gärna erbjöd en liten ridtur och två märkvärdiga alpackor höll audiens för förskolebarnen hela tisdagsförmiddagen.

– Det här lammet är min favorit, jag kan känna hans hjärta slå, säger Malte Hedström som håller handen på den ulliga lammryggen.

Han hoppas få chansen att mata sitt nya favoritdjur som dock verkar vara aningen mätt efter de två föregående timmarna omgiven av givmilda barn.

– Jag är inte rädd för de här små djuren men de stora, alpackorna, är läskiga, tycker Malte Hedström.

Malte Hedström har fått ett favoritlamm som han ihärdigt matar. Det är också Johanna Klockars förhoppning med projektet att Lindesbergs kommun ska ha en stadsbondgård. – På det sättet får barnen träffa djuren och lära sig mer om dem, som en naturruta fast för djur, säger hon.
Hästvän. Sahra Abdihassan tog en ridtur på ponnyn Gnista.
Meja Persson är inte rädd för att mata alpackorna som Klockarsgården har med sig på besöket hos Tallbackens förskola i Lindesberg.
Johanna Klockars fick fullt upp när ett av barnen glömde att stänga grinden och lammen smet ut.
Ilsan Hassan försökte sig på ett fruktlöst försök till samtal med ett av lammen.
Alpackorna hade inget emot att umgås med barnen, trots att flera av dem var mer än ett huvud kortare än de höghalsade djuren.
Minna Andersson Silverhall och Felicia Lindberg myste med kaninerna.
Förskolebarnen på Tallbacken blev ivriga när Johanna Klockars frågade vilka som ville rida på ponnyn Gnista.

Mer läsning

Annons