Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet vill säga ja på finska

Lindesbergs kommun står idag utan någon borgerlig vigselförrättare som pratar finska. Det vill kommunalrådet Irja Gustavsson (S) ändra på genom att själv ansöka om att få bli borgerlig vigselförrättare.

Annons

Irja Gustavsson (S) insåg att det saknades finsktalande borgerliga vigselförrättare i kommunen efter att hon fått förfrågningar från Lindesbergs finsktalande befolkning.

– Med tanke på att Lindesberg är finskt förvaltningsområde la jag in en ansökan till kommunen om att själv få bli vigselförrättare, säger Irja Gustavsson vars modersmål är finska.

Hennes ansökan ska först behandlas i Kommunstyrelsen. Om de godkänner ansökan går den vidare till Länsstyrelsen som också måste godkänna Gustavssons ansökan för att hon ska få bli vigselförrättare i Lindesbergs kommun.

– Vi får se om Länsstyrelsen tycker att det är okej, jag har ju redan många uppdrag som det är, säger Gustavsson som tror att det kommer att ta några månader innan hon får besked i ärendet.

– Det här blir kanske en liten sak men man vet aldrig, säger Irja Gustavsson och påpekar att det finns många kommuninvånare med finländsk anknytning.

Idag har Lindesbergs kommun tre borgerliga vigselförrättare.

– Det är ett väldigt fint uppdrag som är positivt då man får möjlighet att ta del av andras glädje.

Mer läsning

Annons