Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen brast i sina insatser

Barn- och elevombudet kräver att Lindesbergs kommun vidtar åtgärder för att motverka kränkningar i skolan. Detta sedan en elev anmält kommunen efter att vid upprepade tillfällen ha utsatts för hot, slag och mobbning på sin skola.

Annons

Trakasserierna började 2009. Det handlar om knuffar, slag, elaka kommentarer och hot som eleven fått motta av andra på skolan, men även om att elevens jacka blivit spolad i handfatet och anteckningar i datorn raderats.

När det var som värst blev eleven slagen tre till fyra gånger i veckan, och dokumentationen visar att rektorer, skolpersonal och skolledning tidigt fått veta vad som hände.

Tränar på sina roller

Åtgärder har också vidtagits. I de flesta fall har det handlat om att varje enskilt fall utretts var för sig och kommunen uppger att det mesta som hänt har handlat om att barn i sin utveckling tränar på sina roller och det ibland går överstyr. Man har därför inte sett det som någon systematisk kränkning, utan något som gått upp och ner i perioder. ”Åtgärder har gett resultat men tyvärr inte helt beständiga resultat” konstaterar kommunen i yttrandet till Beo.

Främst har åtgärderna bestått av samtal med inblandade elever, vårdnadshavare och kuratorsamtal.

Verkningsfulla åtgärder

Det nöjer sig inte Beo med. Barn- och elevombudet anser att det funnits all anledning att mer allsidigt och grundligt än vad som skett utreda de samlade omständigheterna för att kunna vidta verkningsfulla åtgärder.

Därför ålägger man nu kommunen att se till att så sker framöver.

Däremot anser Barn- och elevombudet inte att det finns grund nog för att kräva kommunen på skadestånd.

Mer läsning

Annons