Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kritiseras för brister i förskolan

Ventilationen på Mariedals förskola i Frövi är bristfällig. Det konstaterar Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning (BMB) som nu riktar kritik mot Lindesbergs kommun och det kommunala fastighetsbolaget Falab för bristerna.

Annons
Granskande förälder.  Sofie Moberg blev orolig för dottern Stella Mobergs ständiga förkylning och började titta närmare på förskolan Mariedal i Frövi. Hon upptäckte att ventilationen i lokalerna underkändes i en OVK-kontroll redan 2012, inget hade därefter gjorts för att åtgärda problemet. Nu får Sofie stöd av BMB som konstaterar att ventilationen är bristfällig.Foto: Sofia Gustafsson

I februari skrev NA om Sofie Moberg som larmade om att ventilationen på hennes dotters förskola underkändes 2012.

Nu ger BMB i en inspektionsrapport Sofie rätt i att ventilationen på förskolan är bristfällig. Vidare skriver BMB att de kommer förelägga Falab om att åtgärda ventilationen samt att verksamhetsutövaren Lindesbergs kommun har brustit i sina rutiner för egenkontroll.

Enligt Karolina Lönn, miljöinspektör på BMB, är det inte ovanligt att verksamhetsutövare inte vet vilka skyldigheter de har till egenkontroll.

– Om de fått ett protokoll i handen som säger att ventilationen inte är bra så måste de följa upp det. Har de inte fått OVK-protokollet (obligatorisk ventilationskontroll) så är det deras skyldighet att efterfråga det.

Hon berättar att det dessutom är fastighetsägarens skyldighet att skicka OVK-protokollet till verksamhetsutövaren.

Falab har tidigare sagt till NA att ventilationen ska åtgärdas i sommar.

– Anledningen till att vi skriver ett föreläggande är för att förvisa oss om att detta verkligen blir gjort under sommaren, säger Lönn.

För Sofie Moberg, föräldern som uppdagade ventilationsfelet på förskolan, är rapporten en bekräftelse.

– Det blir ett kvitto på att jag tagit mitt föräldraransvar, säger hon.

Trots det slutar inte kampen med detta.

– Det som inte känns bra är att det inte blir några påföljder för de här 2,5 åren som passerat. Så hade de aldrig gått om jag till exempel slarvat med ett bygglov, som privatperson straffas man hårdare, säger Sofie Moberg och tillägger:

– Det är uppenbart att de håller varandra om ryggen, att vi inte är lika inför lagen.

Nu tittar sig Sofie runt efter möjligheten att gå vidare med en anmälan över den tid som varit.

– På en arbetsmiljörättslig nivå är jag säker på att det är olagligt att låta personal jobba i de här förhållandena utan att till exempel kontrollera luftkvaliteten och säkerställa att den bristfälliga ventilationen inte påverkar arbetsmiljön negativt.

Bakgrund

Den 18 februari skrev NA om den underkända ventilationen på Mariedals förskola och hur den inte åtgärdats trots att den underkändes i en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) 2012.

Enligt den OVK-kontrollen skulle en efterbesiktning göras senast den 18 mars 2013, någon sådan har fortfarande inte gjorts.

I Miljöbalken står att den som bedriver verksamhet ska iaktta skyddsåtgärder för att motverka skador eller olägenhet för människors hälsa och miljö.

Mer läsning

Annons