Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen överklagar domslut om bistånd

Lindesbergs kommun överklagar förvaltningsrättens dom om att kommunen ska betala bistånd till hyran för åtta nyanlända flyktingar som har flyttat till ett vandrarhem i Frövi.

Annons

Boendet betalas inte av den statliga bostadsersättningen och enligt kommunen saknar vandrarhemmet bygglov och rätt att bedriva verksamhet. Den 9 juni meddelade förvaltningsrätten sin dom. Det handlar om månadshyror i februari och mars 2015 på 2 800 kronor i månaden per person.

Kommunen framhåller i sin överklagan till kammarrätten att vandrarhemmet dessutom är under ombyggnad. Vidare anser kommunen att boendeformen inte är sådan att bostadsersättning kan beviljas. Vid besök av flyktingmottagningen på vandrarhemmet framkom att de boende delar på rum samt har gemensamt kök och bad. Det betyder, anser kommunen, att flyktingarna även efter etableringsersättning hamnar under skälig levnadsnivå och därför blir beroende av försörjningsstöd.

Förvaltningsrätten medger att bostadsersättning inte ges till nyanlända som hyr rum i en bostad eller bor med annan person i bostad och att boendeformen på vandrarhemmet inte utgör en godtagbar hyreskostnad för bostadsersättning. Men domstolen anser dock att det saknas stöd för att låta detta inverka på bedömningen av rätt till bistånd om förutsättningarna för rätt till försörjningsstöd i övrigt är uppfyllda.

Flyktingarna överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten, vars dom nu överklagas av kommunen till kammarrätten. Kommunen hävdar att domen innebär att ekonomiskt bistånd utbetalas för boende hos näringsidkare utan tillstånd för uthyrning.

Mer läsning

Annons