Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen redo att satsa en miljon

Tillväxtverket söker pilotkommuner för landsbygdsutveckling. Det vill Lindesbergs kommun bli.

Annons

Kommunstyrelsen sa i går ja till att ansöka om att få vara med i projektet. Det har fokus på näringsliv och service.

Samtidigt blev det ja till ett förslag på riktlinjer för lokal utveckling som Christer Kallin på kommunens utvecklingsenhet presenterade.

Den utgår i huvudsak från det tidigare arbetssättet med lokala utvecklingsplaner. Skillnaden är att de nya riktlinjerna syftar till fler utvecklingsprojekt än tidigare. Av den anledningen är de kommunala stöden som går att söka maximerade för varje typ av projekt.

Startbidrag

Ett budgetförslag anger årligen tio startbidrag på vardera 10 000 kronor till nya lokala grupper. Lika många förstudier med ett maxbelopp på 15 000 kronor vardera och 20 projekt med ett stödsnitt på 25 000 kronor.

Därtill föreslås 20 lokala utvecklingsstipendier på maximalt 12 500 kronor vardera. Det ger en miljon kronor i kommunal årskostnad.

Det är ungefär den summan som det tidigare har talats om i budgetsammanhang för den kommunala kostnaden för landsbygdsutveckling.

Om Lindesbergs kommun får vara med i pilotprojektet, som ska pågå i 2,5 år, kan det ge cirka 1,4 miljoner kronor från staten.

Det förutsätter att kommunens lönekostnad för 1,5 tjänst får användas i projektet. Även för det blev det klartecken för vid tisdagens kommunstyrelse.

Mer läsning

Annons