Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen satsar på evenemangsbolag

Kommunen kan vara beredd att bli majoritetsägare i ett evenemangsbolag om näringsliv och kommuninvånare också ställer upp.

Annons
Presenterades. Två nya och en återvunnen kommunal chef presenterades vid torsdagens frukostmöte. Barn- och utbildningsförvaltningens chef Kaj Söder har redan börjat, Carina Fyrpihl börjar som personalchef i kommunen i augusti. Då börjar även Peter Bring som återvänder till posten som kommunchef. Det var han tidigare 2003-2007.

Vid torsdagens företagarfrukost presenterade kommunalråd Anders Ceder (S) formen för ett evenemangsbolag.

Efterlyste reaktioner

– Nu vill jag ha era reaktioner och respons, sade han till ett knappt hundratal företagare som deltog på frukostmötet. Det hölls i Lindesberg arena, och inte på stadshotellet som det annars brukar.

– Det handlar inte om ett bolag som ska hitta på evenemang. Det finns det redan och de behöver tas omhand, sade Pär-Ove Lindqvist (M).

Nyligen blev ett evenemang till hösten klart med bland andra artisterna Markoolio och Linda Bengtzing. Däremot är det långt ifrån klart med ett evenemangsbolag, där fullmäktige har sista ordet.

Anders Ceder har ett förslag på en bolagsordning. Enligt denna ska bolaget marknadsföra och medverka i olika evenemang för utveckling av Lindesbergs kommun som turist-, mötes- och evenemangsstad. Lindesberg arena intar en central position i tankarna, men ett bolag ska ta ett visst ansvar för alla evenemang i kommunen.

Kommunen föreslås äga 51 procent av aktierna med företag och andra intressenter som minoritetsägare på 49 procent. Aktiekapitalet föreslås i spannet 100 000-400 000 kronor.

Linde Event AB är ett namnförslag omgivet av både parenteser och frågetecken i Ceders förslag.

Tanken är ursprungligen väckt av Per Fritzell. Tidigare i vår arrangerade han en minikonferens där Leif Nilsson från evenemangsbolaget Göteborg Co deltog. Det är förebilden för ett evenemangsbolag i Lindesberg.

Grunden till idéerna är att arenabolaget som ansvarar för Lindesberg arena har kommunens stora idrottsföreningar som bas. De kan inte ta ekonomiska risker för nöjesarrangemang.

Mer läsning

Annons