Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsert för kampen mot barndiabetes

När Malins Janssons brorson fick diabetes väcktes hennes engagemang. Nu anordnar hon en konsert i Fellingsbro Kyrka för att samla in pengar till diabetesforskningen.

Annons
Malin Jansson, 36 år, och hennes son Marcus Jungestedt, 17 år, utanför Fellingsbro kyrka. Här ska de anordna en välgörenhetskonsert för att samla in pengar till Barndiabetesfonden. Sonen Markus kommer att baka fikabröd.

På utsidan ser de ut som vilka barn som helst – men på insidan lurar en livshotande sjukdom. Varje dag beräknas två barn insjukna av typ 1 diabetes i Sverige.

När Malin Janssons brorson var 13 månader gammal var sjukdomen ett faktum. Han blev en av de nästan 8000 barn och ungdomar som har diagnostiserats med diabetes i landet. Idag är Sebastian fyra år gammal.

– Det kom som en chock för familjen. Ingen i släkten har diabetes. Tydligen är det inte alls vanligt att sjukdomen är ärftlig, berättar hon.

Livet förändrades snabbt för Sebastians föräldrar. Malin beskriver hur hennes bror och svägerska fick ställa klockan varannan timme på natten för att kontrollera blodsockernivån på sin son.

– Jag kunde se hur utmattade de blev. Man tvingas bli föräldrar på jour och sova i skift när barnet är litet, förklarar hon.

Förra sommaren fick Malin vara barnvakt åt brorsonen Sebastian för första gången när familjen kom på besök från Stockholm.

– Jag kände mig distanserad och rädd i början. Jag var rädd att jag skulle göra fel, berättar Malin.

Men snabbt lärde hon sig att mäta blodsockret, byta nålar, väga mat och vilka tider som gäller. Däremot beskriver hon den känsla av maktlöshet som drabbade henne.

– Jag önskade att jag kunde ta sjukdomen ifrån honom och ge den till mig själv i stället. Det känns så orättvist att barn drabbas av diabetes, menar hon.

Det var då idén föddes att engagera sig på riktigt. Hon började läsa in sig på ämnet, och startade i januari en Facebooksida med namnet ”Bota Diabetes”. Syftet var att sprida kunskap om sjukdomen och samla in pengar till Barndiabetesfonden.

Efter det anordnade hon hundpromenader i Örebro och Stockholm, där hundägarna fick bidra med pengar. Hon har även stått med bössa och väst från Barndiabetesfonden på cruisingen i Lindesberg.

– Vi samlade in över 700 kronor, det var jättekul, säger hon.

En välgörenhetskonsert som Malin anordnat kommer nu att hållas i Fellingsbro Kyrka den femte augusti.

– Mina kusiner, min moster och några vänner till mig är duktiga på att sjunga. Så jag fick idén att anordna en konsert för att samla in pengar, berättar hon.

På plats kommer det också att finnas en präst och en kantor som kompar musiken. En väninna till Malin ska även vara konferencier och berätta om sjukdomen.

– Vi ska ha allsång, och vi säljer fikabröd och kaffe. Alla pengar som kommer in går oavkortat till Barndiabetesfonden, förklarar hon.

Forskningen går framåt, men fortfarande behövs mycket göras, menar Malin:

– Kunskapen om diabetes är för dålig hos människor i dag. Och även om forskningen gör framsteg, så saknas det pengar. Alla kan göra något för de här barnens skull.

Fick diabetes tidigt. Malins brorson Sebastian fick diabetes typ 1 bara 13 månader gammal. Idag är han fyra år. Det är Sebastian som väckt Malins engagemang. Foto: Privat
Det känns så orättvist att barn drabbas av diabetes Malin Jansson
Malin har tatuerat in brorsonens namn på sin arm, och bär dagligen ett armband där det står

Mer läsning

Annons