Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstgräsfrö gror för ny plan i Frövi

– Vi har som mål en byggstart hösten 2014 och en spelbar konstgräsplan våren 2015, säger Frövi IK:s ordförande Benny Gill. Förhoppningen är kunna ha den uppvärmd.

Annons
Moget övervägande. Det har varit mycket funderande för Jens Gustafsson och Benny Gill, vice respektive ordförande i Frövi IK, om föreningen är beredd för att bygga och driva en konstgräsplan. Foto: Michael Landberg

– Nu jobbar vi med finansieringsmöjligheter. Vi har inga egna pengar, säger Benny Gill.

Investeringen är en sak. Det handlar om 6–7 miljoner kronor för en ouppvärmd fullstor konstgräsplan och 8–9 miljoner kronor för en uppvärmd.

Sedan ska anläggningen drivas.

– Det gäller att ha en ekonomi så att klubben också kan avsätta pengar när det blir dags för nytt gräs efter 7–8 år, säger Benny Gill.

En ny konstgräsplan ska placeras på nuvarande B-plan.

För några år sedan gick diskussionsvågorna höga för bygge av en konstgräsplan i kommunen. IFK Lindesberg kunde ta initiativet och klubben uppförde nuvarande inomhushall vid Fritidsbyn i Lindesberg. Med visst stöd från kommunen.

– Styrkan för oss är att politikerna sagt att nästa plan ska ligga i Frövi, men vi vet att kommunen inte har några investeringspengar till detta, säger Benny Gill.

Jonas Andersson, fritidskonsulent på kommunens kultur- och fritidsförvaltning har en positiv inställning till möjliga finansieringar. Det är detta jobb som står på tur. Offerter på bygget är intagna.

– Jag tror att det är fullt möjligt med externa medel, säger Jonas Andersson. Exempelvis genom Svenska fotbollförbundet, Allmänna arvsfonden, Sparbanksstiftelsen Bergslagen, Billerud Korsnäs med flera.

Ett handikapp för ett föreningsdrivet bygge är momsen som inte får dras av.

Många konstgräsplaner har fått avstå från uppvärmning. Driften blir för dyr. I Frövi finns en intressant möjlighet.

Returvattnet till Billerud Korsnäs från Lindesbergs fjärrvärmenät skulle kunna tjäna på att gå tillbaka kallare än i dag.

– Det är fullt möjligt att växla ut värme på returvattnet. Det skulle kunna bli en billig lösning, men någon form av avgift måste vi ta ut på värmen, säger Håkan Olsson, fjärrvärmechef på Linde Energi AB.

Det har ännu inte förts mer än lösa informella samtal mellan Billerud Korsnäs, Linde Energi och Frövi IK.

I dag sköter kommunen via BKT driften av Fröjevi.

Där har kultur- och fritidsförvaltningen under åren försökt ta initiativ för alternativa driftsformer. Inte bara gentemot Frövi Ik utan även andra föreningar.

– Frågan har lyfts, men det har inte blivit mer än så, säger Benny Gill.

Han tror att en uppvärmd plan skulle ge goda möjligheter att locka bland annat Örebroföreningar till träning i Frövi. Därmed även inkomster.

– Det första steget har varit att se om klubben är mogen att ta ansvaret. Det krävs mycket av oss både för bygget och driften, säger Benny Gill.

Mer läsning

Annons