Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthantverk i svenskundervisning

Utställningen om projektet Livstycket visas nu på biblioteket under en månad. Med nål, tråd och tyg istället för bara teori har före detta analfabeter lärt sig läsa och gett ut en bok.

Annons
Gunilla Dovsten, kultursekreterare, har satt upp utställningen Vi dricker te och lär oss e av organisationen Livstycket på Lindesbergs bibliotek.

– Jag har alltid trott på att lära med handen, säger Gunilla Dovsten kultursekreterare, som satt upp utställningen.

Livstycket som funnits i tjugo år startades av Birgitta Notlöf och har sin bas i Stockholmsförorten Tensta. Projektet Vi dricker te och lär oss e har mynnat ut i en läsebok som gavs ut 2010. Kvinnorna som skapat text och form har gått från att inte kunna läsa alls till att lära sig ett nytt språk. Den funktionella pedagogik som tillämpas handlar om att koppla språket till elevernas vardag.

– Det är lättare att minnas bokstaven ”S” om man formar ett ”S” av en lång rad skor mitt på torget.

All integration handlar om att lära sig språket och hur samhället fungerar i ett nytt land. Då kan isoleringen brytas, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Intresset för att jobba enligt metoden i svenskundervisningen som ges på Masugnen i Lindesberg finns. Men det har varit svårt att få pengar till att avlöna en ansvarig.

– Utställningens viktigaste budskap är att allt är möjligt. Med två händer och en hjärna kommer man långt säger Gunilla Dovsten.

Livstycket

Livstycket är en verksamhet där lågutbildade invandrarkvinnor får lära känna sitt nya hemland genom kombinerad teori och praktik.

Första året deltog 12 kvinnor.

2012 deltog 137.

Livstycket har 601 medlemmar.

Tilldelades 2012 priset Civil Society Prize för sin verksamhet som främjar identitet och integration.

Källa: Livstycket

Mer läsning

Annons