Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstruktiv protest från Ramsbergsbor

Ett femtiotal Ramsbergsbor har undertecknat en protestlista till kommunledningen och lämnar även flera konstruktiva lösningar. De vill behålla en fast bibliotekslokal i stället för bokbuss.

Annons
Samlingspunkt. Ramsbergsborna månar om sitt bibliotek, som förutom att erbjuda böcker i hyllorna och beställningsverk, också är en viktig mötesplats i byn. Arkivbild

Kommunstyrelsens och Tillväxtutskottets ordförande Irja Gustavsson (S) har svarat att kommunledningen sk a ta upp frågan igen på sitt första sammanträde efter semestern.

Sent i våras blev det bestämt att biblioteket med tio timmars öppet i veckan skulle ersättas med bokbuss. Den skulle tillbringa fem timmar i månaden i Ramsberg. 

Det är hyresvärden, kyrkan, som sagt upp lokalen för 1,5 år sedan. Orsak är en bedömning att det skulle krävas för stora kostnader att få lokalen anpassad till gällande regelverk. Under försommaren hölls flera möten med kommunen, men man kom inte till någon förändring av tidigare beslut.

Nu föreslår Ramsbergsborna tre vägar att gå och att hanteringen görs skyndsamt innan biblioteket packats ihop. Den första är att försöka förlänga nuvarande kontrakt med kyrkan. Det går med förhållandevis enkla och billiga åtgärder att anpassa lokalen.

Väg två är att titta på en tillgänglig lokal vid Solkullen och tre är att låta kommunala Falab att utreda en framtida samlokalisering i Ramshyttans skola.

Ägaren till Solkullen erbjöd kommunen, vid allmänhetens frågestund på fullmäktige i juni, att få hyra en passande lokal till en lägre hyreskostnad än för nuvarande utrymmen.

Mer läsning

Annons