Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult vill privatisera BKT

Privatisera Bergslagens kommunalteknik. Det föreslår Marcus Holmberg, konsult vid Ard Access, i ett brev till kommunalråd Anders Ceder (S) och oppositionsråd Pär-Ove Lindqvist (M).

Annons

– Jag har skickat brevet för att få till en dialog kring bland annat BKT, säger Holmberg. Men än har jag inte hört någonting från politikerna.

När den borgerliga alliansen styrde Lindesberg hade Holmbergs företag flera konsultuppdrag för kommunen 2009 och 2010. Bland annat var Marcus Holmberg med om att arbeta fram införandet av ny hyresmodell.

– När den nya hyresmodellen för kommunens förvaltningsfastigheter infördes gjordes en genomgång av kommunens kostnad för att drifta dessa fastigheter. Slutsatsen var att kostnaden för detta på årsbasis var mellan tio och tolv miljoner kronor högre än vad den borde vara. Delar av detta kunde hänföras till BKT, skriver konsulten.

Lägre kostnader

Konsultföretaget har också utrett och dokumenterat de problem som kommunen hade före senaste valet i förhållande till BKT. Marcus Holmberg var också med om att ändra förbundsordningen i syfte att lösa problemen i kommunens relation till BKT eller att underlätta för en privatisering av kommunalförbundet.

– Vi ser att dessa problem fortfarande inte når en tillfredsställande lösning. Därför vill vi återigen väcka tanken på att privatisera BKT:s verksamhet bortsett från vatten och avlopp, skriver Marcus Holmberg.

Konsulten menar att en privatisering skulle innebära lägre kostnader, tydligare rollfördelning mellan uppdragsgivare och utförare. I förlängningen skulle kommunens näringsliv kunna vitaliseras.

– Vår bedömning är att Lindesbergs kommun och dess invånare betalar alldeles för höga kostnader för Bergslagens kommunaltekniks tjänster, säger Marcus Holmberg.

Mer läsning

Annons