Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsultrapport ett steg mot lösning

Under måndagen fick kyrko-rådet och de anställda ta del av vad den inkallade konsulten kommit fram till när det gäller situationen i Linde Bergslags församling. Rapporten är ett led i arbetet att reda ut och försöka lösa problem som personalen via sina fackförbund påtalat för arbetsgivaren.

Annons

Det var i december som de berörda fackförbunden gick samman och skickade en gemensam anmälan om arbetsmiljöproblem som fanns inom församlingen. Men redan tidigt i höstas hörde de anställda av sig till sina respektive fackförbund.

Bland annat finns ett starkt missnöje med hur kyrkoherden Peter Larsson leder arbetet och hur han uppträder mot de anställda. Kyrkoherden är sedan en tid sjukskriven.

Vill inte gå in på detaljer

Ingen av parterna ville på måndagen gå in på detaljer i rapporten.

I kväll tisdag kommer kyrkorådet att samlas för att diskutera hur det ska vidare med att lösa konflikten.

– Vi har ingen plan i dag (läs: måndag). Vi har fått en beskrivning av läget och måste utifrån det söka en lösning, säger Pär Ove Lindqvist, (Samling för kyrkan) ledamot i kyrkorådet och tillika ordförande i kyrkofullmäktige.

– Det är naturligtvis allvarligt när det går så långt som till en arbetsmiljöanmälan, men jag tror att vi ska kunna hitta en lösning, säger han.

Carl-Magnus Reinerstedt är regionalt fackligt ombud för KyrkA som organiserar bland annat präster och diakoner. Han konstaterar att arbetsmiljöproblem av det här slaget inte är unika inom kyrkan, men ovanliga.

Fråga för kyrkorådet

– Problemet rör arbetsmiljön och det är i första hand kyrkorådet som ska lösa det. Stiftet kan inte lägga sig i, säger han.

Han får medhåll av kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt:

– Jag håller mig informerad och har kontakt med de inblandade, men det är kyrkorådets sak att agera.

Diakon Anna Andersson tycker att det var en bra rapport och hon kände igen det som presenterades i den:

– Sedan är jag rädd att det kommer att bli en lång process, även om jag personligen hoppas att det ska gå relativt fort att finna en lösning.

– Det känns bra att vi börjat prata om problemen och att de tas på allvar. Det var bra av kyrkorådet att kalla in en konsult utifrån.

Mer läsning

Annons