Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kooperativ vill byggalägenheter vid Tallen

Serviceboendet Tallen kan få 26 nya lägenheter inom några år. Det handlar om en totalkostnad på mer än 50 miljoner kronor.

Annons

– Första steget blir att höra om Lindesbergs kommun kan tänka sig att bevilja kommunal borgen för de lån vi måste ta, säger Karl Arne Löthgren, vice ordförande i styrelsen för kooperativa hyresrättsföreningen Tallen.

Hyresrättsföreningen har i ett par år diskuterat frågan. Anledningen är att serviceboendet i många år haft en kö av personer som vill hyra lägenhet.

– Det har varit stort intresse i många år, säger Löthgren, som var ordförande i föreningen mer än 15 år innan Snorre Hermansson tog över nyligen. Jag tror att vi haft i snitt minst 30 personer i kön.

Karl Arne Löthgren tror att många vill på Tallen eftersom det finns tillgång till vårdpersonal, lunchservering och social gemenskap med olika aktiviteter.

Tallen har 54 lägenheter och det har genom alla år varit sällsynt att någon lägenhet stått tom någon längre tid. Dessutom finns där ett gruppboende, kontor, kök och matsal samt arbetsterapi.

Riksbyggen, som utreder frågan om nya lägenheter, har undersökt om det går att bygga på nuvarande fastighet med ett eller två plan. Byggnadstekniskt visade det sig möjligt att bygga till en våning. Men alternativet medför en hyreskostnad som bedöms bli för hög.

Det alternativ som nu håller på att utredas innebär att ny byggnad uppförs i anslutning till den befintliga. En sådan kan inrymma 26 lägenheter om vardera två rum och kök. Detta alternativ beräknas ge en acceptabel hyresnivå.

– Min bedömning att vi tidigast kan börja bygga 2014, säger Karl Arne Löthgren. Men först ska kommunen säga sitt.

Mer läsning

Annons