Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Köp in 80 cyklar till kommunens anställda”

Fler kommunanställda borde ha möjlighet att vara ute och cykla i stället för att åka bil. Därför bör kommunen köpa in 80 cyklar att använda vid kortare tjänsteresor.

Annons
Fler cyklar för korta tjänsteresor kan befrämja både de anställdas hälsa och kommunens välgång. Därför föreslås kommunen köpa in 80 cyklar, varav hälften med elhjälpmotor.

I dag finns ett 20-tal kommunala tjänstecyklar. Kommunen har runt 2 000 anställda på 80 arbetsplatser.

I ett förslag utgår kommunens transport- och miljötjänsteman David Larsson från att om varje arbetsplats ska ha minst en tvåhjuling så behöver 80 nya cyklar köpas in.

Inklusive cykelhjälmar, regnställ coh dubbdäck handlar detta om en investering på 800 000 kronor.

Därtill kommer cirka 100 000 kronor om året för underhåll.

Elcyklar

Hälften av de 80 nya fordonen skulle vara elcyklar. En batteridriven motor ger på dessa extra draghjälp i uppförsbackar.

Beslutar sig politikerna i kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott, PU, att gå vidare med förslaget tillkommer även 200 000 kronor inledningsvis för att ordna cykelparkeringar.

Kostnadseffektivt

Minimal miljöpåverkan, vardagsmotion och att cykeln är ett kostnadseffektivt färdmedel är argument som David Larsson inledningsvis lägger fram i sitt förslag.

Lindesbergs kommun har cirka 130 personbilar, varav ett hundratal tillhör olika verksamheter. I hemtjänsten inom äldreomsorgen finns de flesta. En av tankarna bakom inköpsförslaget är att vissa bilresor skulle kunna göras med trampcykel i stället.

Mer läsning

Annons