Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs ökade vinsten

Skogskoncernen Korsnäs, med fabriker i Frövi, Gävle och Rockhammar, redovisar för 2010 en vinst på 926 miljoner kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med 2009.

Annons

– Det är ett av de bästa resultaten någonsin, säger vd Christer Simrén. Vi är mycket nöjda särskilt med tanke på att vi hade stora bekymmer i Gävle under sista kvartalet.

Efterfrågan ha varit god under året både på vätskekartong och förpackningskartong. Leveranserna av förpackningskartong ökade med tolv procent jämfört med 2009. Hela kartongmarknaden i Europa bedöms ha ökat med nio procent.

– Efterfrågan lugnade visserligen ned sig under sista kvartalet. Extra glädjande är att exporten av förpackningskartong till Kina går bra.

För 2009 fick alla anställda i Korsnäs en bonus på 8 000 kronor. Om det blir någon bonus för 2010 är inte klart. Det avgörs i samband med bolagsstämman.

I år kommer skogskoncernen att fortsätta satsa offensivt. Vd:n räknar med investeringar på mellan 700 och 750 miljoner kronor. I Frövi ska en ny arkmaskin för 30 miljoner kronor tas i drift den 1 oktober.

– Vi kommer också att göra en del flaskhalsinvesteringar i massabruket för att öka kapaciteten. Vi har också en del kvalitets- och kapacitetshöjande investeringar i kartongbruket, säger Håkan Krantz, fabriksdirektör vid Korsnäs Frövi.

När renseriet i Frövi nyligen övergick till sexskift nyanställdes fem personer. Den nya arkmaskinen kommer att ge sju nya jobb.

– Problemet för oss och hela exportindustrin är att den starka kronan urholkar marginalerna. Ju starkare kronan blir ju mindre får vi betalt, då vi nästan säljer allt i utländsk valuta. Det här är inget bra, säger Christer Simrén.

Mer läsning

Annons