Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsamt arbete efter regnoväder

Omfattningen av vattenskadorna från skyfallen för ett par veckor sedan är kända. Däremot inte vad de kommer att kosta.

Annons
Efter skyfall. ”Jag brukar syssla med bredband, men nu får alla på Libo hjälpa till med vattnet”, säger Markus Hjalmarsson. På Siggebohyttevägen hade vattnet letat sig ned vid källartrapporna.

– Vi har ännu inget helhetsgrepp över skadorna. Vi håller fortfarande på och torkar ur på ett par ställen, säger Roger Sixtensson, fastighetschef på Lindesbergsbostäder, Libo.

I de fastigheter som Libo äger och förvaltar drabbades hyreshusen på Siggebohyttevägen och Kristinaskolan värst. Byggnader har tagit skada liksom hyresgästers tillhörigheter.

På Kristinavägen 23, där bland annat HL-data finns, översvämmades källarlokalerna.

– På Siggebohyttevägen kom vatten in både utifrån och via avloppen. På Kristinaskolan har det hänt att det kommit in vatten i ett gammalt pannrum, men den här gången blev slöjdsalar och matsalen skadade, säger Sixtenson.

Brukbar till skolstart?

Matsalen har tidigare haft problem med markfukt som trängt in genom betongplattan. Därför lades ett ventilerat golv in för ett antal år sedan. Det har nu fått brytas upp och avfuktare går fortfarande innan ett nytt golv kan läggas. Matsalen ska vara brukbar till skolstarten, men det hänger på att byggnadskonstruktionen hinner bli så torr att det går att lägga in ett nytt golv.

– Det här regnvädret var det värsta vi varit med om, säger Roger Sixtensson.

I en del av Egeryds fastigheter kom det in vatten som fick pumpas och motas ut under ovädret.

– Det blev inte så illa som vi befarade. Vi har egentligen inga större bestående skador, säger Fredrik Wadsten på Egeryds fastigheter i Lindesberg. Undantaget är Expertbutikens källare som översvämmades.

Samuel Karlsson har sju fastigheter i centrala Lindesberg som skadats av inträngande vatten.

Vill ha ersättning

I ett brev till kommunen påpekar Samuel Karlsson att översvämningarna uppstått på grund av för klena kommunala dagvattenledningar. Han varslar kommunen om ersättningsanspråk.

– Euronics källardel och vårt eget kontor i grannhuset var de lokaler i våra hus som fick värst skador. Dagvattenbrunnarna orkade inte med. Utanför vår entrédörr som ligger en trappa ned från markplan stod det 115 centimeter vatten när det var som värst. Något annat har inte upptäckts efter regnen, säger Ritva Leppinen, fastighetsskötare på Lunds fastigheter.

Mer läsning

Annons