Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftfisket ställs in

Allmänheten får inte fiska några kräftor i Lindesberg år. Tillgången på kräftor är för liten. Det visade provfisket som fiskeklubben genomförde på torsdagskvällen.

Annons
Ställer in. Roland Carlsson och de andra i fiskevårdsområdesföreningen kunde konstatera att det fanns så lite kräftor att årets kräftfiske för allmänheten ställs in.

Sedan 1990 har Lindesjöns fiskevårdsområdesförening arrangerat kräftfiske för allmänheten i Dalkarlshytteån, Lindesjön och Bottenån. Förra året slogs bottenrekordet då drygt 2 000 godkända kräftor togs upp. Inte heller året innan var tillgången särskilt bra. Därför har det dröjt med ett besked om det kommer att bli något kräftfiske i år.

På torsdagskvällen var fiskeföreningen ute för att provfiska i Bottenån.

Roland Johansson, Roland Carlsson och Rolf Söderkvist hade 55 burar att dra upp och de var försiktigt optimistiska när de gav sig iväg.

– Vi tror att det höga vattenståndet bidrog till det dåliga fisket ifjol. Men det är perfekt nu, säger Roland Carlsson.

Men optimismen försvann snabbt. Av de 20 första burarna var de flesta tomma och där det fanns fångst handlade det om några enstaka.

– Hur kan det ha blivit så här? frågar sig Rolf Söderkvist när han dragit upp ytterligare en tom bur.

Ju längre söderut i Bottenån de kommer, desto fler kräftor finns det. I sista buren är det faktiskt så många som 17 stycken, men de flesta är mycket små. Totalt 114 kräftor blir det och den andra gruppen har i stort sett samma resultat.

Så något kräftfiske för allmänheten blir det inte.

– Vi kan inte hyra ut land när det är så här. Det bygger ju på att folk ska få kräftor. Annars är det inget roligt, säger Roland Carlsson.

Kanske behöver man plantera in lite nya kräftor för att få fart på beståndet igen.

– Men då måste vi få tag i kräftor någonstans, säger Roland Johansson som dock har goda förhoppningar om att det ska gå att fiska kräftor igen redan nästa år.

Ett undantag. Några enstaka kräftor var så här stora och fina, men de flesta var väldigt små.

Mer läsning

Annons