Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik för långdragen analys

Det tog ett halvår innan det stod klart vad mannen led av. Nu har Socialstyrelsen sagt sitt om ansvarig kliniks agerande under undersökningsförloppet.

Annons

Lindesbergs lasarett gjorde själv en Lex Maria-anmälan eftersom anmälningsläkaren tyckte att det borde ha gått att snabbare få klarhet i vad fyrtioåringen led av. Han besökte sjukhuset i juni i fjol på grund av en svullnad på halsen, men först ett halvår senare hittades cancerspår i ett prov och han kunde opereras.

Sedan dess har kliniken vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för lika lång väntan för någon annan. Exempelvis har det införts schemalagd tid för att gå igenom och diskutera knepiga fall, och det påpekas att det är viktigt att läkare konsulterar kollegor i större utsträckning när det rör sig om komplicerade undersökningar. Likaså bör provsvar noggrant begrundas och vid tolkningssvårigheter ska hjälp efterfrågas. Allt för att rätt diagnos ska kunna ställas snabbt.

Även Socialstyrelsen slår nu fast att undersökningstakten varit alldeles för långsam, och påpekar också att ansvarig läkare borde ha varit mer aktiv i utredningarna samt att provsvaren skulle ha analyserats noggrannare och ifrågasatts mer.

Maria Andréasson

Mer läsning

Annons