Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kruus vill få beslut omprövat

Tänk om med placeringen av förskolan på Kyrkberget, även om beslutet är fattat. Det önskar Gösta Kruus i ett medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Annons
Alternativ plats. På planen upp mot backen där Folkets park en gång låg och efter Parkvägen finns det gott om plats för ett förskolebygge utan att behöva avverka skog. Gösta Kruus föreslår i ett medborgarförslag att beslutet om en ny förskola på Kyrkberget vid Hermanstorpsvägen ska omprövas.

Bygg förskolan vid gamla Folkets park. Ompröva ett olyckligt beslut, fattat då markbehovet var betydligt mindre än som det slutligen blev.

Så inleder Gösta Kruus sitt förslag.

– Det utvidgade markbehovet, på beslutad plats, kan endast uppnås om en del av tallskogen på Kyrkberget avverkas, säger han.

Ändrade planer

Den förskola som planerades enligt den tidigare detaljplanen från 1995 var betydligt mindre än den som ska byggas. Därför krävdes ytterligare en planändring som fullmäktige beslutade om i vintras.

Medan plandiskussionen pågick framförde Gösta Kruus att det finns tillräckligt utrymme vid den gamla folkparken söder om tennishallen. Förutom enstaka träd är ytan till största del öppen eller bevuxen med slybuskage.

– Trafiksäkerhetsmässigt är det här en överlägsen placering jämfört med Hermanstorpsvägen, säger Gösta Kruus.

På planen och i området där det ska byggas förskola tycker han i stället att det kunde uppföras ett bostadshus med utsiktsplats från taket.

Reservatsbildning

– Några andra förskolealternativ, än det vid Banvägen för flera år sedan, har jag inte hört diskuteras, säger kommunekolog Ingrid Andrén vid Bergslagens miljö- och byggförvaltning. Hon arbetar med en reservatsbildning på Kyrkberget.

Hon upplever att placeringen varit fastlåst från allra första början.

Pär-Ove Lindqvist (M) var barn- och utbildningsnämndens ordförande förra mandatperioden då besluten fattades.

– Det är bara några stenkast mellan folkparksområdet och förskolan Björken. Det största behovet finns från södra delen om Kyrkberget. Dessutom skulle det vara nära till järnvägstationen och buss. Det var så vi resonerade inledningsvis, säger Pär-Ove Lindqvist.

Hoppas på högt tryck

Samtidigt hoppas han att trycket på förskoleplatser ska vara fortsatt högt.

– Vi jobbar för att vi ska bli fler invånare i Lindesberg. Det kan bli aktuellt med en ny förskola vid gamla Folkets park också i framtiden, säger Lindqvist.

Mer läsning

Annons