Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurdisk taxichaufför i klänningprotest

Genom att lägga ut bilder på sig själva iförda kvinnokläder deltar kurdiska män i hela världen i ett Facebook-uppror mot en dom i Iran. Taxichauffören Khaled Droudi från Lindesberg var en av de första som lade ut en bild.

Annons
Taxichauffören Khaled Droudi från Lindesberg slår ett slag för jämlikheten.

– Genom att vi lägger ut de här bilderna på oss själva i kvinnokläder vill vi visa vårt stöd för alla kvinnor, visa att vi står upp för jämlikhet och visa att vi tar avstånd från förtryckaregimen i Iran, berättar Khaled.

Det var för några

veckor sedan som Khaled hörde talas om en dom i Iran där en man i staden Marivan dömdes att bära kvinnokläder offentligt.

– Domen är förnedrande mot kvinnor. Som att det skulle vara förnedrande att vara en kvinna och att det därför skulle vara ett straff att bära kvinnokläder, säger Khaled.

Några kvinnor i

staden protesterade offentligt mot domen och bilder från dessa protester hamnade sedan på internet på sociala medier.

Khaled är från den iranska delen av Kurdistan. Han har många vänner där som han har kontakt med via facebook.

Idén till Facebook-upproret kom från några kvinnor, bland annat en vän till mig. Kvinnorna uppmanade oss män som snackar om jämlikhet att också visa att vi menar detta. Och det visar vi genom att visa oss på bild i kvinnokläder.

Khaled lånade dotterns

klänning och hans fru tog bilden som sedan lades ut på facebook. Uppropet för jämlikhet mellan könen har spritt sig på sociala medier i hela världen. Amnesty har inte tillträde till Iran. Elisabeth Löfgren är pressekreterare på Amnesty.

– Vi har inga förstahandsuppgifter i det här fallet vill jag betona, men vi har sett rapporteringen om den här domen via internet. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Iran och även parlamentariker i Iran ska ha reagerat på det här, säger Elisabeth Löfgren till NA.

Mannen dömdes för

misshandel. Han hade varit i slagsmål. Straffet blev att bära traditionella kurdiska kvinnokläder.

– Domen visar på diskrimineringen mot kvinnor i Iran. Det finns många starka kvinnor i Iran som verkar för jämlikhet och som tvingas att jobba under mycket svåra förhållanden.

– Vi känner till att Iran använt sig av förödmjukande bestraffning tidigare, ofta kroppsbestraffningar. Signalerna som domen mot mannen i Marivan sänder är både en kränkning mot kvinnor och mot kurderna.

Står upp för jämlikhet. Taxichaufför Khaled Droudi från Lindesberg var en av de första som ställde upp i facebook-upproret mot domen i Iran.
Khaled Droudi iförd traditionella kurdiska kvinnokläder. Khaled vill visa att kurdiska män kan stå upp för jämlikhet.

Mer läsning

Annons