Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursgård söker lån för elsatsning

Finnåkers kursgård, som drivs av Svenska kyrkan, vill investera i en rejäl energisatsning. Hos Västerås stift har man ansökt om lån, och på torsdag fattar stiftsstyrelsen sitt beslut.

Annons
Hans Degréus, föreståndare på Finnåkers kursgård.

 – 1987, efter den stora oljekrisen, byggdes här ett vattenkraftverk som sedan dess har försett anläggningen med cirka hälften av vår elförbrukning.

Det säger Hans Degréus, som är föreståndare på Finnåkers kursgård. Han är nöjd över kraftverket, som har varit en god affär under åren.

– Dels säljer vi en del av elen, men då det handlar om förnybar energi har vi också kunnat ingå i elcertifikatsystemet som inneburit att vi fått ta del av en statlig bonus. Men från i januari i år anses kraftverket vara för gammalt, och vi får därför inte längre vara en del av systemet.

Hans Degréus berättar att styrelsen för Finnåkers kursgård under sommaren ansökt om ett lån på drygt åtta miljoner kronor, och i övermorgon ska Västerås stift ta beslut i frågan.

– Vi har fram till 2015 på oss att åtgärda vattenkraftverket, och gör vi det har vi blivit lovade att få komma tillbaka i systemet.

I Finnåkers ansökan ingår också lån för ytterligare en satsning:

– Ja, de nuvarande värmesystemen är gamla, och ”läcker” energi. Vi vill därför byta ut dem mot luft- och vattenvärmepumpar som skulle minska det fossila koldioxidavtrycket med 35 ton per år. Vi skulle alltså bli ännu mer miljömedvetna, men samtidigt sänka vår elförbrukning med runt 40 procent. Enligt våra kalkyler skulle vi då klara av att betala tillbaka ett lån under sju till åtta år.

Och om ni får nej på torsdag?

– Då får vi vända oss till banken.

Mer läsning

Annons