Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna lämnades i blöja full av avföring

När nattpersonalen kom satt en brukare fortfarande påklädd. Hon satt dessutom i en blöja som var full av gammalt kiss och avföring.
– Personalen har brustit i sitt arbete, säger avdelningschefen Madde Gustavsson.
Händelsen är nu anmäld till Socialstyrelsen.

Annons
Det krävdes en halvtimmes dusch för att få kvinnan ren. (Personen på bilden är inte den som drabbades.)

Händelsen utspelade sig på ett vårdboende i Lindesbergs kommun i slutet av maj och den har anmälts till Socialstyrelsen som ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah.

– Vi ser allvarligt på det som har hänt, säger Madde Gustavsson, avdelningschef för vård och omsorg i Lindesbergs kommun.

Blöja full av avföringDet var när nattpersonalen kom till avdelningen på vårdboendet vid 21.30-tiden på kvällen som de såg att en kvinna forfarande satt uppe och var påklädd. Personalen upptäckte då att hon var våt genom alla kläder och när de kom till badrummet för att byta så gjordes nästa upptäckt. Blöjan var full av gammalt kiss och avföring.

– Exakt hur länge hon har suttit med blöjan full i avföring vet vi inte, men det är för lång tid när den är så blöt, säger Madde Gustavsson.

Det krävdes en halvtimmes dusch för att få henne ren.

Avstängda från arbetetBemanningen på avdelningen var inte lägre än normalt vid händelsen och exakt varför kvinnan har blivit lämnad med överfull blöja vill inte Madde Gustavsson gå in på.

– Personalen har brustit i sitt arbete, konstaterar hon bara.

De två som jobbade på avdelningen den här kvällen har varit avstängda från sitt arbete under en vecka och de har också fått en varning.

Förändrade rutiner

Det har också genomförts samtal med all personal på avdelningen där ytterligare brister i vården och omsorgen har framkommit.

– Det finns saker som vi inte tycker har fungerat optimalt, därför har vi gjort vissa förändringar, säger Madde Gustavsson.

Efter händelsen har en sjuksköterska varit stationerad på avdelningen. Den berörda personalgruppen ska också delas. Detta kommer att ske efter sommaren.

Mer läsning

Annons