Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnornas intåg i det politiska toppskiktet

I Noras kommunhus pryds en hel vägg av porträtten på historiens alla ledande kommunpolitiker, en lång rad av män. Men nu har trenden brutits, i de fyra bergslagskommunerna har för första gången fyra kvinnliga kommunalråd utsetts att leda kommunstyrelsen (KS).

Annons

Solweig Oscarsson (S), Irja Gustavsson (S), Annahelena Jernberg (S) och Ewa-Leena Johansson (S), det är dessa politiker som leder de fyra bergslagskommunerna.

I NA berättar de om sin syn på jämställdhet och den internationella kvinnodagen.

Har det skett en jämställdhetsförändring i den kommunala politiken?

– Med tanke på det man ser i trappen där alla föregångare är män så känns det bra att kvinnorna nu fått komma in på samma arena. Nu får vi även ta de hårda frågorna, inte bara barn- och vårdfrågor utan även sådant som stadsplanering, säger Solweig Oscarsson som tror att utvecklingen för hennes parti har sin grund i principen om varannan damernas som infördes på 90-talet.

– Det är egentligen inte mer märkvärdigt än att det tidigare varit fyra män, det har bara blivit såhär nu, säger Ewa-Leena Johansson.

Den linjen är Irja

Gustavsson också inne på.

– Jag tror aldrig att den här debatten försegick förr, när det var bara män som satt på den här positionen. Jag har flera gånger fått frågor om vilken skillnaden blir nu när vi är fyra kvinnor, säger hon.

Det är en återkommande kritik från kvinnor på maktpositioner, att fokus hamnar på att de är just kvinnor.

Men är det ändå inte relevant att prata om utvecklingen inom området?

– Om huvudfrågan blir hur vi som kvinnor ska förändra politiken så är det inte relevant för mig. Jag vill aldrig ha ett uppdrag för att jag är en kvinna, jag vill ha det för att mitt parti tycker att jag har kompetens, säger Irja.

Ewa-Leena, som är inne på sitt trettonde år som KS-ordförande, är den av de fyra som suttit vid makten längst.

– Det är relevant att prata om utvecklingen. När jag började var en stor majoritet inom politiken män, det har ändå blivit bättre och det här är ju ett tecken på att man som kvinna kan nå höga positioner, säger hon.

På sitt kontor i Formens Hus i Hällefors sitter Annahelena Jernberg, som faktiskt har en kvinnlig föregångare på KS-ordförandeposten i Ritha Sörling (S) som tillträdde 2010.

– Det är individuellt hur man bedriver sin politik snarare än manligt och kvinnligt. Man ska inte märka om det är en man eller kvinna som styr, säger Annahelena.

Men även om representationen i kommunhusen börjar jämnas ut upplever alla fyra att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Vi är långt ifrån jämställda samhällen, både vad gäller löner och arbetsvillkor. Titta bara inom vård och omsorg där vi har deltidstjänster för kvinnor som inte kan leva på sin lön. Jag ser aldrig de här typiskt manliga yrkena som en vaktmästartjänst på deltid, säger Irja.

I Nora är det liknande frågor som prioriteras.

– Fortfarande ser vi de olika lönenivåerna mellan män och kvinnor och här i kommunen så jobbar vi för att heltid borde vara en rättighet. Det är en typisk jämställdhetsfråga som visar sig sen när man går i pension, säger Solweig.

Även Annahelena, som tidigare arbetade för fackförbundet Kommunal, prioriterar gärna arbetsfrågor.

– Man ska ha en bra arbetsmiljö och man ska inte behöva bli sjuk på sitt jobb, det ska var lika villkor för alla och lönebiten ska inte påverkas av om man är man eller kvinna, säger hon.

– Kvinnor och män ska behandlas på samma sätt, jag tycker det är så självklart att vi ska ha lika lön för samma arbete så det förstår jag bara inte när det blir snett. Även i styrelser och på andra maktpositioner ska det vara en jämn fördelning, säger Ewa-Leena som istället ser andra problemområden.

– Det är svårare att påverka synen, till exempel vad som är tillåtet att säga till en tjej och hur man uttrycker sig. Det stör mig mer men är samtidigt svårare att jobba med.

Hon vill samtidigt

slå ett slag för den internationella kvinnodagen.

– Jag tycker att det är synd när man förlöjligar dagen eftersom man behöver uppmärksamma kvinnor framför allt i ett internationellt perspektiv. Det finns kvinnor i världen som har väldigt svåra situationer, de som bor i utsatta områden med krig till exempel. Man vet att det är kvinnor och barn som har det sämst i sådana lägen och det är viktigt att lyfta deras situation.

Solweig vill även slå ett slag för de kvinnor som möjliggjort hennes och de andras intåg i maktens korridor.

– Den här dagen är ett bra sätt att belysa att det historiskt är många kvinnor som har kämpat för att vi ska vara där vi är idag, det har ju varit en fight, säger hon.

Ljusnarsberg. – Kopplar man detta bara till att bli en kvinnofråga så är jag försiktig, det är samhällsfrågor jag kämpar för och då är vissa frågor mer kopplade till kvinnors situation och vissa är mer kopplade till mäns situation, säger Ewa-Leena Johansson (S)
Nora. - Jag är nog inte en typisk
Hällefors. – Det har blivit lite populärt bland politiker att säga att man är feminist, det har jag aldrig gjort och jag är heller inte feminist. Jag brinner för många frågor som har med rättvisa att göra över huvud taget, säger Annahelena Jernberg (S).
Lindesberg. – Vi är fyra kompetenta ledare och så råkar vi vara kvinnor också, säger Irja Gustavsson (S) om att det för första gången är fyra kvinnor som sitter på de politiska toppositionerna i länets fyra norra kommuner.

Mer läsning

Annons