Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan vill räddabiblioteket i Ramsberg

Biblioteket i Ramsberg kan få flytta in i kyrkans lokaler.
– Målet är att Ramsberg ska ha ett bibliotek, säger Carl-Eric Persson, ordförande i kyrkorådet.

Annons

I ett förslag från kulturförvaltningen ska biblioteket i Ramsberg läggas ner och ersättas med besök av bokbussen. Det här har invånarna i Ramsberg reagerat på och på tisdagskvällen hade Jonas Nordström och Jennifer Jennessen kallat till möte. Syftet var att hitta bra argument och lösningar för att få ha biblioteket kvar.

Ett 15-tal personer kom och en av dem hade en mycket konkret lösning med sig. Det var Carl-Eric Persson som är ordförande i kyrkorådet för Linde Bergslags församling.

– Biblioteket kan flytta in i kyrkans lokaler, antingen i församlingsgården eller i den gamla pastorsexpeditionen, erbjöd Carl-Eric Persson.

Han hade dock en fundering om vissa biblioteksbesökare inte skulle vilja gå till kyrkans lokaler, men det var det ingen på mötet som trodde skulle bli ett problem.

Det här skulle spara lokalhyran åt kommunen. Carl-Eric Persson lovade att föra fram förslaget till kulturförvaltningen och förhandla om hur en lösning skulle kunna se ut.

Jonas Nordström var mycket nöjd med förslaget.

– Det vore skamligt om kommunen sa nej till det här, tycker han.

Alla på mötet var mycket eniga om att Ramsberg behöver ett bibliotek. En bokbuss kan inte ersätta ett bibliotek eftersom det också är en mötesplats. Och att lånen per invånare och år bara skulle vara 3,1, som kulturförvaltningens siffror visar, är helt fel, enligt Jonas Nordström.

– De har räknat med hela gamla Ramsbergs församling som också inkluderar Kloten, Grönbo och Löa. De har bokbuss och åker inte hit för att låna böcker.

Om man istället räknar Ramsberg och dess närområde skulle siffrorna bli åtta lån per invånare och år.

– Det är stor skillnad, konstaterar Jonas Nordström som nu hoppas att kultur- och fritidsnämnden tänker om. Nämnden sammanträder i morgon torsdag och då står biblioteket i Ramsberg på dagordningen.

Mer läsning

Annons