Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkberget bör förbli stadspark

Efter åtta års mer eller mindre intensivt diskuterande och utredande föreslås fullmäktige att Kyrkberget får förbli ett parkmark i stället för att området blir naturreservat

Annons

Det kom tisdagsmorgonens kommunstyrelse fram till efter många ledamöter hade fått god tid att säga sitt. På bordet fanns två beslutsförslag. Första alternativet var att bilda reservat. Det andra var att riva upp inriktningsbeslutet om reservatsbildning från fullmäktige februari 2012. Nummer två innebär att låta Kyrkberget förbli parkmark som det varit sedan 1920-talet.

Sammanfattningsvis är i dagsläget samtliga partier utom Miljöpartiet för att låta Kyrkberget förbli parkmark som kommunen råder över. Miljöpartiet förespråkar reservatsbildningen. Då är det staten, genom länsstyrelsen, so

I nästa kommunfullmäktige avgörs ärendet troligtvis definitivt.

Linde Energis anläggning på Kyrkberget försörjer en stor del av centrum med el. Kommunens energibolag har varit starka motståndare till reservatsbildningen.

– Att låta Kyrkberget förbli parkmark kan liknas vid ett korthus som är lätt att slå omkull. En reservat ger solida väggar och långsiktig trygghet för området att utvecklas, säger Bengt Evertsson (MP). Han påpekade även att det går att avveckla reservat om framtiden skulle göra det lämpligt. Det har gjorts på andra orter.

Genom årtionden har det funnits många förslag på byggnation på Kyrkberget. Det har varit en huvudpoäng med reservatsbildningen att inte göra det möjligt.

– Det är viktigt att lyssna på vad lindesbergarna vill. Det har vi gjort. De vill inte att det byggs på Kyrkberget. Därför har vi ändrat på vår inriktning som från början var att kunna bebygga delar av området, säger Bengt Storbacka (S).

Ett naturreservat ger området än starkare status och förutsättinngar att söka statliga pengar. Det var ytterligare argument från Bengt Evertsson.

– Vi måste våga lita på oss själva att kunna ta hand om Kyrkberget, säger Bengt Storbacka.

Moderaterna var 2012 för reservatstanken. Pär-Ove Lindqvist hade en utväg för att inte öppet erkänna att M ändrat sig.

– Jag tycker inte att vi har tillräcklig kunskap för att bilda ett reservat. Vi kanske borde fortsätta utreda, men i dagsläget är alternativ två det bästa. Det går alltid att ta upp reservatsfrågan igen, resonerade Lindqvist.

Kyrkberget har fåt t ta ett stort utrymme i Lindesbergs kommunpolitik i mer än tio år. Det hela började ta fart då bygget av förskolan på Kyrkberget började planeras. Det var 2002.

Mer läsning

Annons