Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkberget snyggas upp

Gångvägarna har blivit uppgrusade, sly nedtagen och högt gräs slaget. Nu finns dessutom snygga bänkar att slå sig ner på för flanörerna i Kyrkberget, och skyltar uppsatta som visar fler vägen dit.

Annons
Tre träslag. Det är det i sittbänkarna som Agneta Nilsdotter och Kyrkbergsgruppen renoverat i samarbete med BKT.

Fullmäktige tog beslut om att göra naturreservat på Kyrkberget i februari 2012, och i augusti väntas beslut om den skötselplan för området som just nu är ute på remiss. Men redan händer en hel del när det gäller uppsnyggningen av den centralt belägna gröna oasen. 

Förra våren ansöktes om pengar från Leader. Omkring 850 000 kronor fick man beviljade och för dem har det hänt en hel del, nu när projektet är inne i sin slutfas.

Utgångspunkten har varit det förslag som Kyrkbergsgruppen, bestående av en rad föreningsrepresentanter och intressenter, tagit fram.

– Det är fortfarande bara ett förslag, men man kan säga att vi nu är i slutfasen av första etappen, säger Ingrid Andrén som är projektledare för Leaderprojektet.

Syftet med allt är att väcka liv i området och locka fler att upptäcka och ta del av natursköna Kyrkberget, oavsett årstid.

– Här finns en naturlig liten pulkabacke vintertid, men nu är det också sagt att gångvägar ska underhållas vintertid så att det går att gå här då också, berättar Agneta Nilsdotter som vurmat för Kyrkberget i många år.

Hundra tusen kronor är ringmärkta för Kyrkberget i BKT:s budget.

– Vi har grusat upp en slinga som gör det möjligt för plogning vintertid, förklarar Henrik Pettersson från Bergslagens kommunalteknik.

– Tidigare har vi inte på 20 år haft någon skötsel alls här vintertid, säger kollegan Kenneth Persson.

Men nu finns det inlagt i BKT:s budget.

De har även fixat med buskröjning och uppsättning av skyltar och fixat nya bänkar. Renoverat bänkar har även engagerade i Kyrkbergsgruppen ägnat sig åt idéellt.

Inom projektet, som ska slutredovisas i augusti, har det även gjorts förberedelser för en framtida Sinnenas stig. Och ingår i projektet gör också en förstudie av ett utkikstorn som tre arkitekter skissar på inför slutredovisningen.

På gång är också att anlägga en grillplats med grillfat och stockbänkar. Det kommer också att sättas upp två portaler vid de stora ingångarna till reservatet. Idén till den är hämtad från Lindesbergsutställningen 1907. Samma portalsymbol återfinns nu också på skyltar som visar vägen upp till Kyrkberget.

– Från Strandpromenaden pekar nu skyltar hit upp, och ner till Tempelbacken. Som en sorts förlängd slinga av Lindesjön runt, säger Agneta Nilsdotter. 

Mer läsning

Annons