Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherde Trygg på plats

När han har lärt känna och lyssnat in sin nya församling, kan det hända att han föreslår en och annan förändring. Sedan 1 augusti är kyrkoherden Sören Trygg på plats i Linde Bergslags församling. På söndag hålls installationsgudstjänst med biskopen.

Annons
Upplever vänlighet. Sören Trygg känner sig välkommen som nybliven lindesbergare.  – Bergs-lagsklimatet är normalt lite hårt, men hittills har jag bara mött vänlighet.

Att vara kyrkoherde är inget nytt för Sören, som redan som 33-åring antog utmaningen att vara den som leder kyrkoarbetet. Då var han verksam i Södermanland. Närmast har han arbetat som präst under fem år i Svenska kyrkan i Zürich-Basel. Ända sedan 90-talet har han dock sneglat åt Lindesbergshållet.

– Jag var här på kurs och tyckte att församlingshemmet och kyrkan var så fina. ”Tänk om man fick jobba här” tänkte jag då, säger han.

Den tanken hängde kvar, och när tjänsten annonserades ut för ett par år sedan tog han chansen.

– Men först tänkte jag att det var nog kört, eftersom jag hade två år kvar på min utlandsförordning. Men när tjänsten kom ut för andra gången tyckte kontraktsprosten Jimmy Åkerfeldt att jag skulle söka och berätta mina förutsättningar om jag var intresserad. Sedan föll bitarna på plats.

Det är mycket att ta in den första tiden.

– Jag kommer utifrån och ser saker med nya ögon, men det är viktigt att använda de erfarenheter som finns här också, säger han.

Han tycker om att arbeta brett, något han verkligen fick göra under utlandstjänsten. På förmiddagen kunde det handla om att jobba med hammare och såg för att laga något trasigt, på eftermiddagen om att vara församlingens representant på Svenska ambassaden. Och så allt vanligt församlingsarbete däremellan.

– Förhoppningsvis har jag en förståelse för bredden och andras arbetsuppgifter på ett helt annat sätt än jag hade tidigare.

Något han också har med sig är vikten av frivillig-insatser.

– Kyrkan är till för alla och ska vi kunna påverka framåt behövs frivilliga. Då gäller det att kunna entusiasmera och väga släppa ifrån sig ansvar. Liksom att samverka med andra kyrkor, hellre än att konkurrera.

Det är viktigt för Sören Trygg att kyrkan finns som en naturlig del i samhället. Han har vissa tankar om vad han vill göra framöver, men vill först skapa sig en bild av helheten och lyssna in, innan han är beredd att föreslå förändringar.

– Kyrkan måste ha ett fast centrum, flummighet mår ingen bra av. Vi behöver visa vår profil och vara tydliga. Gudstjänsten är det centrala, det får inte bara vara happenings, säger han.

En och annan programpunkt med Povel Ramel i fokus kan det dock sannolikt bli.

– Ramel är alltid en inspirationskälla. I Schweiz for vi runt med Ramelprogram för att förmedla glädje. Och glädje är ju centralt i kyrkans budskap.

Sören Trygg

Ålder: 55 år.

Familj: Gift, tre egna barn och tre bonusbarn, samt två egna barnbarn och fyra bonusbarnbarn.

Bor: Villa i Lindesberg.

Aktuell: Ny kyrkoherde i Linde Bergslags församling där Lindesbergs, Vedevågs och Ramsbergs kyrka ingår.

Bakgrund: Född i Västerås. Prästvigd 1985. Blev kyrkoherde första gången som 33-åring. Har under åren arbetat i Södermanland, Skinnskatteberg och Södertälje. Kommer närmast från utlandstjänstgöring i Zürish-Basel som han lockades till på grund av sitt intresse för andra kulturer och förkärleken för tyska språket.

På fritiden läser han gärna historiska böcker om framför allt 1400-, 1500,- och 1800-talen och släkt-forskar periodvis.

Kopplar av med att odla grönsaker.

Är medlem i Povel Ramel-sällskapet.

Mer läsning

Annons