Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkorådet vill säga upp kyrkoherden

Kyrkorådet i Linde Bergslags församling vill skilja kyrkoherde Peter Larsson från sin tjänst i församlingen. Det framgår av ett protokoll från kyrkorådet. Orsaken är de konflikter som varit mellan en del av de anställda och kyrkoherden.

Annons
Dålig arbetsmiljö. Arbetsmiljön inom Linde Bergslags församling har varit dålig under en längre tid. Efter en gemensam facklig aktion har nu kyrkorådet beslutat att skilja kyrkoherden från sin tjänst.

Vid kyrkorådets sammanträde diskuterades de arbetsförhållanden som varit i församlingen under en längre tid och vilka åtgärder som ska vidtas för att komma till rätta med problemen.

Får inte vistas på jobbet

Slutsatsen blev att ”kyrkorådet ej har förtroende för Peter Larsson som kyrkoherde” och att rådet nu gett sin ordförande Ulla-Britt Strandberg i uppdrag att förhandla med dels Peter Larsson själv och dels med hans fackförbund. I de beslut som togs på kyrkorådet framgår även att kyrkoherden inte får vistas på sin arbetsplats.

Utredning

Det var före jul som de berörda fackförbunden gjorde en gemensam anmälan om arbetsmiljöproblemen. Den resulterade i en utredning där samtliga anställda, även kyrkoherden, intervjuades om arbetssituationen och om det missnöje med kyrkoherdens sätt att uppträda och leda arbetet i församlingen som finns. Utredningen gjordes av en utomstående konsult.

Resultatet presenterades för de anställda i början av denna månad och där framgår hur flera anställda känt sig kränkta av kyrkoherden och att de känt sig nedvärderade i sitt arbete. I rapporten heter det bland annat ”Gällande kyrkoherden som arbetsledare framkommer, med få undantag, övervägande negativa omdömen”.

Ingen i kyrkorådet vill uttala sig om beslutet utan hänvisar till ordföranden. NA har försökt nå Ulla-Britt Strandberg men inte fått kontakt.

Peter Larsson själv är besviken på hur konflikten handlagts.

– Jag har inte fått vara med i processen och känner mig dömd utan att vara hörd.

Sjukhusprästen Bengt Andersson kommer att fortsätta som tillförordnad kyrkoherde ytterligare en tid.

Mer läsning

Annons