Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre hus i ändrad plan för Lindesby

Förslaget i våras till en detaljplan för ytterligare bostadsbebyggelse nordväst om Lindeskolan fick kritik. Nu finns ett ändrat förslag utställt fram till den 3 juli.

Annons
I Nyborgsgatans förlängning upp mot Torphyttevägen vill kommunen göra det möjligt för bostadsbebyggelse.

Ursprungsförslaget tillät byggnation med upp till sex våningar. Det var det som mötte mest motstånd i grannområdet eftersom det tidigare under många år talats om villor, parhus och radhus med två våningar. 

Bland annat detta ledde till att kommunledningen ville ta ett omtag med ett reviderat planförslag. Märkligt nog eftersom kommunledningen verkat för ännu högre bebyggelse under den första granskningsperioden.

Det 5,7 hektar stora området är indelat i tre byggrätter mellan nuvarande Nyborgsgatan och Torphyttevägen.

I det södra området tillåts endast två våningar. I de två norra upp till fyra.

Nyborgsgatan som idag slutar med en vändplan i kanten av villaområdet kommer inte bli en genomfartsväg. Huvudgatan in mot det nya området matas från Torphyttevägen och sträckorna förbinds inte för fordonstrafik.

Ytterligare ett frågetecken har varit en framtida möjlig förskola. Sådan verksamhet läggs i nya planer i beredskapssyfte om det i framtiden skulle behövas.

Enklast är det att gå in på www.bmb.se och läsa förslagen i sin helhet, men det finns även på biblioteket och på arkitektkontoret i Gamla kirurgen.

Synpunkter ska vara inlämnade till Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, arkitektkontoret sedast den 1 juli. Därefter kommer BMB-nämnden att fatta beslut om ett eventuellt ytterligare bearbetat förslag och skicka detta vidare till kommunstyrels och fullmäktige i Lindesberg.

De första spåren av projektering av området går faktiskt så långt tillbaka i tiden som 1981 då den tidigare översiktsplanen beslutades av fullmäktige 1981.

Mer läsning

Annons