Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet satsar på Frövi

Att utveckla bangården samt att skapa ett nytt industriområde i Frövi är en angelägenhet för hela länet. År 2018-2019 kan bangården bli verklighet. Det var en redogörelse över byggprojekt i Lindesbergs kommun som presenterades vid torsdagsmorgonens företagarfrukost  i Lindesberg.

Annons
Jesper Almlöf.

Det nya industriområdet i Frövi får en yta på 200-220 hektar och ligger öster om Billerud Korsnäs och Fröviforsvägen. Det ska gå järnvägsspår in i området. Samtidigt jobbar Region Örebro län, Trafikverket, Billerud Korsnäs och Lindesbergs kommun tillsammans med att utvidga och modernisera bangårdsområdet i Frövi.

- Detta projekt drivs av hela länet, säger Gunnar Jaxell. Det kommer att förkorta tiderna med järnväg för gods ned i Europa så småningom.

Mark- och exploateringsingenjör Jesper Almlöf och Gunnar Jaxell på utvecklingsavdelningen gick igenom kommunens olika byggprojekt på Stadshotellets frukostmorgon.

I Frövi ska dessutom Nora Bangatan via Axels väg anslutas till Fröviforsvägen där det idag är en gång och cykelväg. Viadukten in mot Centralvägen på Fröviforsvägen ska dessutom förändras så att det bli rfri höjd mot dagens begränsning på 4,4 meter.

För Frövi har  utbyggnaden av Tallen blivit ett monumentalt exempel på motgångar. Det är buller som hittills satt stopp för bygganbdet av fler centrala bostäder i Frövi.

- Den första juni får vi en ny lagstiftning. I morgon ska kommunen ta beslut om vi ska köra en favorit i repris eller presentera en ny variant för Tallen, säger Gunnar Jaxell.

I Vibynområdet är två villatomter av totalt 26 sålda. Nyligen köpte kommunala fastighetsbolaget Falab stationshuset i Frövi.

Där kommer jobben snart igång med att göra vänthallen välkomnande i stället för avskräckande för de som kommer med tåg till Frövi, säger Gunnar Jaxell.

Jesper Almlöf berättade om de byggprojekt som är på gång i Lindesberg.

- Norra industriområdet är nu färdigt med asfalt, VA, fjärrvärme och fiber. Nu kan fler företag etablera sig varsomhelst där, konstaterar Jesper Almlöf.

Plantmarknaden vid norra infarten har köpt till grannmark och är på väg att expandera nuvarande verksamhet.

På Orielfältet, som är privatmark och exploateras av per Eriksson börjar byggnaderna resa sig där Lindesbergs VVS ska flytta in samt snabbmatskedjan Nelly´s.

Jesper Almlöf fick även en fråga om vade som händer vid Sörlunda, säder om Lindesjön efter  infarten till Lindesberg och Pälsärmen. Området ligger nära grundvattentäkten och gränsar dessutom till ett naturreservat.

- Under hösten och våren har omfattande provborrningar genomförts. Det går en huvudledning som försörjer bland annat industri med el. Det ska sökas koncession för att flyttaden. Det tar cirka 18 månader. Till det kommer 1-2 år för själva flytten av ledningen som inte kan tillåtas gå genom ett framtida bostadsområde, berättade Jesper Almlöf.

För Lindesby nära Lindeskolan,som NA berättade förra veckan, har Bergslagens miljö- och byggförvaltning dragit tillbaka sitt detaljplaneförslag för omarbetning. Det tidigare tillät upp till 6 våningar upp mot Torphyttevägen. Det nya har inriktning på lägre bebyggelse.

Mer läsning