Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer till förskoleplatser

Trycket på förskoleplatser i Lindesberg är högt fortfarande. I Storå och Guldsmedshyttan väntas det uppstå ett stort tryck inför hösten.

Annons

– I norra kommundelen har vi tydligen ett generationsskifte som gör att det flyttar in många barnfamiljer både i Storå och Guldsmedshyttan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Arnold Bengtsson (S).

Barn- och utbildningsförvaltningen räknar med att kön till förskolorna Hagabacken i Gulsmedshyttan och Lysmasken i Storå kommer att vara långt utöver antalet tillgängliga platser i höst.

Kooperativ har plats

Samtidigt som kommunen har platsbrist har föräldrakooperativet Kokillen i Guldsmedshyttan för få barn. Det är svårt att rekrytera nya barn eftersom kooperativet inte kan erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

– Vi för en diskussion med Kokillen om ett samarbete, säger Arnold Bengtsson. Vi hoppas kunna erbjuda barn därifrån plats vid Solbacken där vi bedriver barnomsorg på kvällar och nätter.

Förvaltningschef Kaj Söder säger att kommunen bara kan hänvisa föräldrar till barn som står i kö för en kommunal förskoleplats till Kokillen.

– Vi kan däremot inte tvinga några föräldrar mot sin vilja att ha sina barn vid föräldrakooperativet.

Provisoriska lokaler

I Lindesberg gjorde kommunen överinskrivningar vid årsskiftet för att klara situationen. Till hösten kommer trycket att minska när en del barn börjar i förskoleklass. Nästa vår väntas trycket öka igen. För att klara situationen då har förvaltningen fått i uppdrag att leta efter provisoriska lokaler inom det östra området, dit Kristinakolan och Hagaberg hör.

– Möjligen har vi en lokal på gång. Den ska kunna vara inflyttningsklar när trycket kommer tillbaka nästa vår. Jag tror vi kommer att ha problem att klara körerna till dess att den planerade förskolan vid Kyrkberget är klar, säger Bengtsson.

Mer läsning

Annons