Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsamt tempo i populärt stråk

Idén flöt faktiskt upp i kölvattnet efter vårfloden 1977 då halva Linde stod under vatten.1980 lämnade tre centerpartister in ett förslag till fullmäktige om en promenadslinga runt Lindesjön.

Annons
Lång startsträcka. Centerpartisterna Lars-Erik Ohlsson, Kurt Scharnke och Karl-Gunnar Lindkvist gläds åt Lindesjön runt, men det tog tid att få fart på idén de presenterade 1980.

Den 6 maj arrangerar Rotary ”Sätt Lindesberg i rörelse”. Då kommer promenadstråket runt Lindesjön vara fullt med folk och aktiviteter. Centerpartiet kommer att ha en station.

Inför detta lägger Kurt Scharnke kopior på fem centermotioner och en interpellation på undertecknad skrivbord. Den första är daterad i februari 1980. Den senaste i maj 2014. Processen har pågått i 35 år.

– Politik är ett långsiktigt hantverk, säger Kurt Scharnke.

Efter översvämningarna -77 breddades vägbanken och fick en gång- och cykelbana från Sundsbron och ned till badet Lingon och mjölk.

– Med det kom tanken på ett promenadstråk runt hela sjön, säger Kurt Scharnke som tillsammans med Lars-Erik Ohlsson och Karl-Gunnar Lindkvist skrev den första motionen.

Starten gick trögt även om kommunfullmäktige både uttalat sig positivt och beviljade en halv miljon kronor till projektet.Var de pengarna tog vägen är höljt i dunkel, men någon promenadslinga gick de inte till. Däremot hade man identifierat en rad besvärligheter i markägarfrågor.

1989 skrev Kurt Scharnke och Lars-Erik Ohlsson en ny motion om samma sak och tryckte på.De konstaterade att inget hänt på tio år mer än att anläggningskostnaderna stigit i höjden. Ett stycke in på 2000-talet projektanställdes Joakim Karlén för att jobba med utvecklingsfrågor och näringsliv i kommunen. Han lyckades övertyga en och annan styrande om ledens betydelse. Bland annat som också Centern påpekat ur ett hälsoperspektiv.

– Nu fanns ett stort intresse för spåret och det var förankrat hos medborgare och föreningsliv. Bergslagens miljö- och byggförvaltnings dåvarande chef Mats Larsson löste markfrågorna. Det ska han ha en stor eloge för. Nu blev det äntligen fart och leden förverkligades, säger Kurt Scharnke.

Sedan har det rullat på och leden har förbättrats år från år och underhålls. I fjol kom ytterligare förslag från centern på belysning och ett utegym någonstans efter slingan. Belysning blir det inte, men möjligen är inte sista ordet sagt.

– Man kanske inte ska ha det hela vägen, men varför inte från Lindeskolan ut till Parkudden, säger Kurt Scharnke.

Undertecknad minns ett sidospår, en rejäl utfransning, i en fullmäktigedebatt i början av 2000-talet. Då trätte Kurt Scharnke med en socialdemokrat om vem som egentligen varit först med idén på en motionsslinga.

– Säger du det. Det minns jag inte, skrattar Kurt.

Mer läsning

Annons