Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasarettet siktar på budget i balans

Hösten 2008 beslutades om ett besparingsprogram på tio miljoner kronor som fördelades ut procentuellt på de olika avdelningarna på lasarettet. – Att vi tog i då gör att vi förhoppningsvis slipper lägga fler besparingar nu, säger sjukhusdirektör Marianne Skinnars-Bruno.

Annons

Bokslutet för 2009 landade på plus, även om 300 000 kronor inte är mycket sett till lasarettets totala budget. För i år siktar man på nollresultat, men vid halvårsskiftet låg man något sämre till jämfört med samma tid i fjol.

Måste hålla igen

En förklaring är dock att lasarettet har mellan fyra och fem miljoner kronor mindre att klara sig med till följd av att man inte fick full täckning för kostnadsökningarna från landstinget för i år. Så för att hålla samma nivå på ekonomin som i fjol, måste lasarettet ändå hålla igen utifrån kostnadsuppräkningen konstaterar Marianne Skinnars-Bruno.

– Vi lade medvetet ett rejält besparingsprogram 2008 just för att slippa göra om det om ett par år, och vi räknar med att slippa det, även om det kommer bli tufft, säger Skinnars-Bruno.

En del av de tidigare åtgärderna ger exempelvis inte full effekt förrän nu i år, såsom nedläggningen av personalpolen.

Hårt arbete

Lasarettsdirektören konstaterar att det arbetats väldigt mycket och hårt med ekonomiska frågor på senare år och att det nu behövs utrymme för verksamhetschefer och övrig personal att arbeta med utveckling av verksamheterna.

– Faktum är ju att även sådant arbetet kan betala sig, om än på lite längre sikt, så nu måste de förändringar som gjorts vid de senaste besparingarna få sätta sig.

Inverkar på den totala ekonomin gör också ökade hyreskostnader till följd av investeringar som gjorts.

Mer läsning

Annons