Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att hitta uppgifter

Om cirka en månad ska kommunen öppna sin nya hemsida. Där ska det bli lättare för medborgarna att hitta än på den nuvarande. Den har levt ett mycket långt liv i hemsidessammanhang.

Annons
Ny hemsida. – Jag är optimist, men realist och tror fortfarande att vi ska kunna öppna kommunens nya hemsida den 14 februari, säger Lena Åström, Lindesbergs kommuns webbsamordnare.

Målet är att den nya hemsidan ska slå upp portarna den 14 februari. Det tror webb-samordnare Lena Åström att den kommer att göra, men blir det någon försening handlar det i så fall om i värsta fall några veckor.

– Det är svårt att göra en webb-plats som passar alla. Den nya hemsidan är anpassad efter medborgare som behöver leta efter något och inte efter kommunens organisation, säger Lena Åström.

På rätt ställe

Som exempel slår man på ordet bygglov om det är ett bygglov man är ute efter. Med ett klick är den som söker sedan direkt inne på rätt ställe hos Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB. På dagens hemsida bör man ofta veta vilken kommunal enhet som ansvarar för det som söks.

– Den gamla sökfunktionen är dessutom dålig på att hitta. Den nya är betydligt mer raffinerad, säger Lena Åström.

Webbgrupp

För två år sedan bildade kommunen en webbgrupp. Den består av representanter från kommunens egna verksamheter samt bolagen. Gruppen hade två uppdrag. Det första var att modernisera det gamla intranätet från 1997. LinNet sjösattes för ett år sedan och nu är det den offentliga hemsidans tur.

– Vi har bland annat tittat på andra kommuners hemsidor som rankats högt av Sveriges kommuner och landsting. Det är dumt att uppfinna hjulet helt på nytt, säger Lena Åström.

Kontaktuppgifter

Tyngden har lagt på kontaktuppgifter. Att det ska vara lätt att hitta till rätt instans inom exempelvis skola, omsorg, något som bolagen hanterar eller de tekniska organisationernas verksamheter hos BMB och BKT.

Nyhetsflödet på nuvarande hemsida har prioriterats ned.

– Vi har också jobbat mycket med att få lättlästa texter utan byråkratspråk som är begripliga för alla, säger Lena Åström.

Protokoll finns

Kommunens kallelser och protokoll kommer att finnas kvar ungefär som i dag liksom ett generöst utbud av kontaktuppgifter till förtroendevalda och nyckelpersoner.

Kommunens regelverk, som till exempel om det är tillåtet att skjuta nyårsraketer eller ej, eller var hundar inte får springa lösa, finns i dag under mer eller mindre krångliga rubriker som fliken ”författningssamling”.

– Så kommer det inte att heta i fortsättningen, men materialet ska finnas kvar på den nya hemsidan, säger Lena Åström.

Mer läsning

Annons