Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena har landets finaste schäfer bland unghundar

Lena Larsson Syk brinner för hundar och jobbar med hundars mentalitet. Hennes egen schäfertik tillhör en av landets finaste unghundar och kom nyligen fyra på världens största hundutställning i Birmingham.

Annons
Lena är nyligen hemkommen från världens största utställning i Birmingham där Wilka kom på fjärde plats i sin klass.

Över en kopp kaffe hemma vid köksbordet hos familjen Larsson Syk berättar Lena om sitt stora intresse för hundar.

– Jag har haft hund hela livet. Jag har haft olika raser också, men det är framförallt schäfer som står mig närmast hjärtat, förklarar hon medan hennes långhåriga schäfertik Wilka kommer fram och vill gosa. Hon heter egentligen Bixbon’s Flamma, berättar Lena.

– Men här hemma kallar vi henne Wilka, min man tyckte att hon betedde sig som en vargunge när hon var liten, och wilk är varg på polska.

De har ganska nyligen kommit hem från världens största hundutställning – Crufts – i Birmingham i England. Där gick det otroligt bra och Wilka placerade sig fyra, och det är knappt Lena hunnit smälta det.

– Det är en ära att bara få komma dit, och då placerar hon sig som nummer fyra, det är ju gigantiskt, jag är överlyckligt, berättar hon.

Och på en av landets största utställningar i Stockholm i december korades hon som svensk juniorvinnare 2014, och blev kvalificerad till utställningen i Birmingham.

Själv ger Lena ett öppet och chosefritt intryck, har lätt till skrattet och är väldigt kunnig i allt som har med djur och hundar att göra.

– Vem jag är? Svår fråga. Men jag är nog ganska lugn, omtänksam, glad och positiv. Brinner för det jag gör, djur och natur, förklarar hon.

Född i Stockholm, uppvuxen i Gusselby och bodde i Frövi när gården Nysätter dök upp och de slog till. Hon föder också upp Chinese Crested, kinesisk nakenhund.

– Jag gör det för att det är så himla roligt, berättar Lena och visar en kull på tre bedårande valpar.

Och de som tidigare köpt valpar av henne brukar hon bjuda hem på valpträffar.

– Jag har kontakt med alla mina valpköpare. Då brukar vi sitta här ute, grilla och prata och ha trevligt, och så berättar de hur det går med valparna och så, förklarar hon.

Hos Örebro läns kennelklubb och Linde brukshundsklubb jobbar hon med hundarnas mentalitet. Det är jätteviktigt, förklarar hon, särskilt när det gäller avel.

– Det är för att kolla en hunds psyke eller mentalitet, och att de ska fungera i som det är tänkt i rasens syfte, och inte visa ett aggressivt beteende.

Hon är dessutom sekreterare och sammankallande för utställningssektorn i brukshundsklubben. I september blir det en stor hundutställning i Lindesberg, berättar hon.

Läs mer på Lenas hemsida: www.harmonydream.n.nu

Mer läsning

Annons