Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linde Energi köper Närkes Kil-bolag

Kommunala Linde Energi AB köper Närkes Kils elektriska elförening. Sista anhalten var den andra föreningsstämman om försäljningen som hölls i måndags kväll. 92 procent av andelsägarna i Närikes Kils elektriska sa ja till affären.

Annons

Priset är 20 miljoner kronor. I det ingår Närkes Kils nät, elhandel och elinstallationsrörelse.

– Affären är en bra investering och genererar överskott från första dagen. I relation till vår storlek och omsättning så är det inte en så stor affär, säger Anders Anté, vd i Linde Energi AB.

Lindesbergs kommuns elbolag har de senaste två åren marknadsfört sig utanför den egna kommunen i Bergslagsregionen.

För ett år sedan började diskussionerna på allvar med Närkes Kils Elektriska andelsförening.

Energimarknadsinspektionen ska också säga ja till samgåendet, men eftersom den går i myndighetens viljeriktnintg förväntas inga bakslag där.

– Vi köper Närkes Kils elektriska för att uppnå den storlek vi behöver ha, säger Anders Anté.

De minsta bolagen har svårt och får det allt svårare att uppfylla myndighetskrav och bära IT och overheadkostnader.

Intresset för föreningen har också grundats på att föreningens nät ligger nära Linde Energis och i en expansiv del i nordvästra Örebro kommun.

De fyra anställda i andelsföreningen har erbjudits fortsatt jobb i Linde Energi och har accepterat detta.

Linde Energi har förhållandevis låga priser. – På sikt kommer priserna att bli lika, men inte de första åren. Vi har lovat ofärändrade priser i Närkes Kil, men först efter att allt blir ett koncessionsområde blir priserna identiska efter några år, säger Anté.

I och med samgåendet stärks också Linde Energis samarbete med Jämtkraft som äger Örebroföretaget Scandem som handlar med elkraft.

Närkes Kils elektriska har 11 mil högspänningsledning och 14 mil lågspänningsledning på området. Av dessa ledningar är cirka en tredjedel av högspänningen nedgrävd och två tredjedelar av lågspännings-ledningarna nedgrävda.

– Vårt nuvarande nät i Linde och Örebro kommun vid Väringen är för bra i jämförelse med andra. Det finns förbättringar att göra i Närkes Kil. Framför allt utöka driftsäkerheten eftersom nätet endast har en koppling till överliggande nät, säger Anders Anté.

De som varit kritiska i Närkes Kils elektriska hade bland annat önskat att köpeskillingen var mindre och att nätavgifterna i stället sänkts av Linde Energi vid övertagandet. Andra ville över huvud taget inte sälja föreningsverksamheten.

Känslan sa nej, men förnuftet sa ja. Så sammanfattar ordförande Tomas Hammarlund processen till beslutet att sälja andelsföreningen Närkes Kils elektriska till Linde Energi.

– Föreningen har en mycket djup förankring i bygden och det är roligt att så många ställt upp och engagerat sig, säger Hammarlund.

Vid måndagens extra stämma röstade 117 andelsägare. Vid den första stämman var det 127.

Inledningsvis uppfattade han som det var blandat mellan ja och nej till en försäljning mellan stora och mindre andelsägare.

– Sedan har större ägarna vägt över till ett ja, men det har jag inga belägg för utan det är min känsla.

Var ni tvungna att sälja?

– Nej, det var inte akut, men med nya krav från bland annat Energiinspektionen och allt svårare att kunna ha rätt kompetens i en liten verksamhet var det önskvärt på sikt. Det är svårt att rekrytera personal, såväl linjemontörer som ingenjörer, säger Hammarlund.

Alternativet hade varit ett storbolag som köpare, men Närkes Kils elektriska fick redan inledningsvis en bra kontakt med Linde Energi.

– Processen i föreningen har bitvis varit tuff, men arbetet har underlättats av att vi i styrelsen hela tiden varit eniga i diskussionerna, säger Tomas Hammarlund.

Mer läsning

Annons